Főoldal > DIÉTA > A legjobb reggelik a sikeres fogyókúráért

A legjobb reggelik a sikeres fogyókúráért

avokádóegészségfehérjereggelismoothiezsírszegény
0

Írta:

A sikeres fogyókúra legfontosabb alapja a reggeli, derült ki az Obesity legfrissebb tanulmányából. A kutatás során azok a nők, akik kalóriadús reggelit fogyasztottak, több kilót adtak le, mint azok, akik inkább a vacsorát választották bőséges étkezésnek.

 

A Tel Aviv-i Egyetem kutatói 93 anyagcserezavarban szenvedő nőt osztottak két csoportra. Minden résztvevő egyaránt 1400 kalóriás diétát folytatott 12 hétig. A reggelis csoport 700 kalóriát evett reggelire, ebédre 500-at, míg a vacsorájuk már csak 200 kalóriát tartalmazott. A másik csoport pont ellenkezően étkezett: a legbőségesebb a vacsorájuk volt (700 kcal).

Természetesen egyik csapat sem fánkkal és süteménnyel gyűjtötte be a kalóriákat. Fehérjedús étrendet folytattak, leginkább tonhalat, teljes kiőrlésű kenyeret, zsírszegény tejet, tojásfehérjéből készített rántottát és pulykamellet ettek.

A reggelire koncentráló csapat 11%-át adta le össz testsúlyának, míg a bőséges vacsorát fogyasztók csak 4%-át. Ráadásul a „reggelisek” triglicerid szintje 34%-kal lett kevesebb, míg a „vacsorásoké” 15%-kal nőtt. Az inzulinszint mindkét csapatnál csökkent, de a nap első étkezését kedvelők itt is jobb eredményeket értek el.

„A napszak, amikor az ételeket elfogyasztjuk, nagy hatással van azok feldolgozására”- állítja Daniela Jakubowicz, az egyetem professzora. – „A hatékony fogyókúra érdekében fontosabb, hogy megfelelő időben együnk bizonyos ételeket, mint a kalóriaszámolás.”

tuna2.jpg ()

A dietetikusok mindemellett azt ajánlják, hogy figyeljünk oda saját szervezetünk jelzéseire, mikor érzünk éhséget és mikor teltségérzetet.

Fontos, hogy a kutatáshoz hasonlóan, fehérjében gazdag ételt válasszunk reggelire is. A legjobb választás a görög joghurt negyedcsészényi aprított dióval, egy banánnal, reszelt almával és egy teáskanál mézzel. Szintén jól indul a napunk, ha rántottát eszünk, egy kis reszelt sajttal, avokádóval és egy szelet teljes kiőrlésű pirítóssal. Ha igazi ínyenc vagy, és már reggel megadnád a módját az étkezésnek, akkor kipróbálhatod a burritót fekete babbal, tojással, salsával és avokádóval, vagy egy görög joghurt alapú smoothie-t mogyoróvajas-banános szendviccsel.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X