Főoldal > DIÉTA > 5 vegán étel, ami kövérít

5 vegán étel, ami kövérít

egészségtáplálkozásvegán
0

Írta:

A vegán diéta, mely a még korlátozóbb kistestvére a vegetáriánus diétának (semmi hús vagy tejtermék), egyre népszerűbbé válik azáltal, hogy egyre több az erre az étrendre épülő étterem és a vegán ételeket bemutató polcok sora az áruházakban.

Habár ez divatos étrend gyakran eleve alacsonyabb zsír- és kalóriatartalmú egy átlagos magyar étrendnél, hiszen a hangsúlyt a gyümölcsökre, a zöldségekre és a teljes kiőrlésű gabonákra helyezi, a vegán diéta mégsem garancia a súlyvesztésre. Sőt, ha ezt az étkezési szokást követjük, még hízhatunk is, ha nem vigyázunk – vélekedik Rachel Begun dietetikus.

„Nem számít, milyen diétás tanácsokat követsz függetlenül attól, hogy egészséges-e vagy sem, a fogyás sarokköve az ételek tápértéke, mérete és a teljes kalóriabevitel” – mondja a dietetikus. Itt van például 5 olyan étel, mely a vegán étrend alapja, ugyanakkor fogyasztásuk mégis előidézheti a pluszkilók megjelenését.  

1.  A nem tej alapú smoothie-k és fehérje turmixok     

Ezek népszerű elemei a vegán kávézók itallapjának, különösen mivel a megfelelő fehérjebevitel a vegán étrendben különösen fontos. Általában gyümölcsből, szójatejből és vegán fehérjeporból készülnek ezek a nagyon egészséges italok. A gond nem is ezzel van, hanem az adagok méretével! „Én már láttam ezeket hatalmas üvegpoharakban felszolgálva, ami különösen akkor problémás, ha ezt mondjuk két főétkezés között nasiként fogyasztod” – állítja Bergun.  

2. Granola

A magas kalóriatartalmú népszerű ételek közül a granola vezeti a toplistát: egy negyed csésze több mint 200 kalóriát tartalmaz. Míg a tálka granoládban található diófélék és szárított gyümölcsök egészségesek, ha a tetején landoló extra szójás joghurtra vagy az alma szeletekre gondolsz mogyoróvajjal, máris világossá válik, hogy ez azért több mint egy aprócska snack ebéd előtt.

3. Vegán chips

Általában szójafehérjéből vagy babpástétomból készülnek, így ezek egész biztosan jobbak, mint egy átlagos burgonya chips, különösen, mert a bab alapú chipsek rostjai segítenek a teltségérzet kialakulásában. Ám egy biztos, lehetetlenség abbahagyni! Ha ugyanis ez a gyors délutáni harapnivalód uzsonnára, könnyen belecsúszhatsz abba a hibába, hogy végigmajszolod az egész utat hazafelé. Ezért jobb választás lehet a vegan kelkáposzta chips, még annak ellenére is, hogy ez is sós, mely jócskán megdobja a kalóriatartalmat. A legfontosabb, hogy ügyelj a mértéktartásra!

coconut2.jpg ()

4. Kókuszolaj, tej vagy joghurt

A trópusi fa gyümölcse az egyik alappillére a vegan táplálkozásnak, bár igen magas a telített zsírtartalma, amely megnövelheti a rossz koleszterinszintet és a bevitt kalóriamennyiséget. Éppen ezért ezt inkább főzéshez olajként, levesek vagy pörköltek krémes alapjaként, vagy nem tejalapú fagylalt alternatívájaként használják elsősorban. Teszik ezt jó okkal, hiszen nagyon finom! Ám ne feledd, mindenképp körültekintően kell használnod, leginkább csak főzésre, mint a tejszínt és a vajat, ne tekints rá úgy, mint mindennapos táplálékforrásra. Ráadásul arra sincs semmilyen bizonyíték, hogy ez a típusú telített zsír bármennyivel is egészségesebb lenne, mint az állati eredetűek.  

5. Vegán desszertek

Végül (sajnos) a vegán sütik, aprósütemények, muffinok, egész és szelet torták zárják a sort, melyek ugyanannyi zsírt, cukrot (és mesterséges összetevőket), valamint kalóriát tartalmaznak, mint a vajas-tejszínes társaik – összegez Bergun. A szakember azt javasolja, hogy ezeket ugyanúgy kezeljük, mint bármely más kényeztetést: mértékkel, és akkor nem lesz baj a kilókkal sem.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X