Főoldal > DIÉTA > 5 tuti tipp, hogy leszámolj az edzések után rád törő farkasétvággyal

5 tuti tipp, hogy leszámolj az edzések után rád törő farkasétvággyal

energiaétkezésétvágyfogyáshízásizommozgássporttúlevés
0

Írta:

Legyünk őszinték és valljuk be, edzés után hajlamosak vagyunk pizzával, sütivel vagy egy doboz fagyival megjutalmazni magunkat. Az intenzív testmozgás növeli az étvágyat, amelyet, ha nem tartunk kordában, könnyen túlevéshez vezethet.

Ez jelentősen rombolja az edzés hatását, de ha a fogyás a cél, különösen érdemes étvágycsökkentő trükköket bevetni.

Dolgozz vagy tanulj edzés előtt!

A legfrissebb kutatások szerint az edzés előtt végzett szellemi munka legalább 100 kalóriával csökkenti a következő étkezésnél bevitt energiát. A kutatók arra is rávilágítottak, hogyha az agytorna után az edzőterem helyett a kanapé felé vesszük az irányt, ez a hatás egyáltalán nem érvényesül, sőt sokkal többet fogunk enni.

Egyél 3-4 óránként!

Ha a nap folyamán rendszeresen viszed be a kalóriát a szervezetedbe, akkor egyensúlyban tarthatod a vércukorszintet edzés alatt és után is. Ezzel az egyszerű trükkel könnyedén elkerülheted a mozgás után hirtelen rád törő falási rohamokat. Hatékony edzés után a szervezet természetesen kimerül, így fontos mindenképp étkezni utána, azonban nem mindegy, hogy mennyit és mit. Ha egész nap rendszeresen, 3-4 óránként étkezel, főétkezésekre maximum 500, köztesekre maximum 200 kalóriát fogyasztva, elkerülheted a túlevést és az extra kalóriák bevitelét.

Fogyassz fehérjét minden étkezéskor!

Fehérjét nemcsak edzés után érdemes bevinni az izomnöveléshez, hanem az egész nap folyamán, hogy kontroll alatt tarthasd az ételek utáni sóvárgást. Edzés után a legjobb fehérjeforrás a tojás, a tej, a túró, a cottage cheese és a joghurt, míg a nap többi részében érdemes sovány húsokat, halakat, hüvelyeseket és magvakat enni.

36560581 - gorgeous young woman at the gym eating salad

Tankolj fel rosttal is!

A rostdús ételek kevesebb kalóriabevitel mellett jobban telítenek. A rostban gazdag diéta ráadásul gondoskodik emésztőrendszerünk egészségéről és hatékonyan segíti a fogyást, a Georgia Állami Egyetem legfrissebb kutatásai szerint. Fogyassz naponta 25-30 g rostot, étkezésenként legalább 5-5 g-ra elosztva. Egyél sok hüvelyest, spenótot és teljes kiőrlésű gabonákat, nasinak pedig almát egy maroknyi maggal.

Hidratálj egész nap!

Edzés után egyértelműen szomjasak vagyunk, az emberek többsége azonban hajlamos összekeverni a szomjúságot az éhséggel. Legközelebb, ha úgy érzed, az egész hűtőt fel tudnád falni, próbáld meg előbb inkább kalóriamentes ásványvízzel legyőzni a sóvárgásod. Az izzadás során elvesztett elektrolitok pótlására felejtsd el a cukros, kalóriadús sportitalokat, tegyél inkább egy csipetnyi tengeri sót a natúr ásványvízbe, vagy egyél meg egy banánt. Figyelj arra is, hogy ne kizárólag edzés után pótold a folyadékot, a nap folyamán folyamatosan vidd be a szervezetedbe a vizet, akár 15-20 percenként néhány kortyot.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X