Főoldal > DIÉTA > 5 titok, amit sosem gondoltál volna a túróról

5 titok, amit sosem gondoltál volna a túróról

egészségfehérjefogyáskalciumtejterméktúró
0

Írta:

A túró számos vitamin, ásványi anyag és nyomelem gazdag forrása, emellett még fogyaszt is, csillapítja a lázat, és jótékonyan hat a bélflórára is. Eláruljuk, mit tud még a fehér, krémes finomság.

1. Antioxidáns hatású

Mivel a túró alapanyaga a tej, máris garantált, hogy számos jótékony hatással rendelkezik. Gazdag szelénben, amely olyan antioxidáns, amely többféle pozitív hatással is rendelkezik: csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, és védi a sejteket és a DNS-t a károsodástól. A szívre is jó hatással van. A túró napi, rendszeres, mérsékelt mennyiségű fogyasztásával ugyanis megelőzhetőek a jövőbeni szívrohamok. Még a cukorbetegek számára is jó választás, mivel segít a vércukor szint fenntartásában. Ez a bőséges mennyiségű magnéziumnak köszönhető, amelyet szintén nem nélkülöz a túró.

2. Segíti a fogyást

Meglepően alacsony a kalóriatartalma, ezért ha diétázol a kedvenc „desszerted” lehet. Ha napi 100 gramm túrót fogyaszt el, azzal csak 98 kalóriát visz be a szervezetébe, és kiváló reggelinek, egy kis gyümölccsel, zabpehellyel. Nem csak teltségérzetet ad, de segít a testsúly szabályozásában is.

16959533 - cottage cheese in rustic wooden plate

3. Kiváló fehérjeforrás

A napi fehérjebevitelt nem csak a húsokkal lehet elérni, hanem a túróval is. Ez a tejtermék gazdag proteinben és energiával is ellátja a szervezetet. Ráadásul kiemelkedő kalciumforrás is, amire a szervezetnek feltétlenül szüksége van. Nemcsak a csontok és az ízületek egészségének megőrzésében játszik szerepet, hanem segíti az idegek és izmok munkáját is, ami elengedhetetlen a megfelelő anyagcsere-működéshez, gátolja a zsírsejtek növekedését, illetve segítséget nyújt az izmok szálkásításában is.

4. Bővelkedik vitaminokban

A túróban található A-vitamin nélkülözhetetlen a növekedéshez, és az immunrendszer működéséhez. E-vitamin tartalma a látást erősíti, de a túróban található különféle komplex-B-vitaminok a leghangsúlyosabbak. Kiválóan hatnak az agy fejlődésére, az anyagcserére és a koleszterinszint csökkentésére.

5. Gátolja a szorongást

A túróban lévő kálium rendkívül hatékonyan enyhíti a szorongást. Ugyanez az ásványi anyag a vérnyomást is hatékonyan szabályozza, valamint segít abban is, hogy az agyműködés megfelelő maradjon. Csökkenti a stressz és az agyvérzés kockázatát, szóval érdemes akkor is a túrót választani a boltok hűtőpolcairól, amikor komoly vizsga, vagy munkahelyi erőpróba vár rád.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X