Főoldal > DIÉTA > Tisztítsd meg a szervezeted ribizlivel!

Tisztítsd meg a szervezeted ribizlivel!

antioxidánsdiétafogyásgyümölcsribizlitáplálkozásvitamin
0

Írta:

A ribizlit nem csak üde, savanykás ízéért lehet szeretni, hanem C-vitamin tartalmáért, antioxidáns színanyagaiért, és növényi rostjaiért is. Egyszerre finom csemege és hatásos gyógyszer.

A fürtökben szedett sok apró kis bogyó valószínűleg Ázsiából és a Földközi-tenger vidékéről érkezett hazánkba. Létezik fekete és piros változatban is, de nálunk a piros bogyójú gyümölcs terjed el, mert az íze is jobb, és jótékony hatása is jóval több, mint a sötétebb színű „testvéré”.

Energia helyett rostok

Energiatartalma miatt egyik sportoló vagy rendszeresen edző sem fogja ezt választani a testmozgás előtt. 100 gramm ribizliben csupán 29 kcal/121 kJ van, és csekély a fehérjetartalma is. De ne gondold, hogy ez rossz, és már nem is kell enned. Savanykás íze miatt cukorból sem túl sokat tartalmaz, ez már ugye jobban tetszik? Sőt, eláruljuk, hogy az emésztéshez fontos növényi rosttartalma igen jelentős, főként a pektinszármazékok 8 gramm körüli mennyiséget tesznek ki, ezért az almához hasonló az „egészségi-mutatója”. Kimutatták belőle az almasavat, a citromsavat, a bórkősavat, a borostyánkősavat, az ecetsavat és az oxálsavat is.

Vitamindús

A sok C-vitamin mellett B1-vitamin, B2-vitamin, B6-vitamin, valamint E-vitamin is jelentős mennyiségben található a ribizliben. Fontos ásványi anyagai a nátrium, kalcium, kálium, foszfor, magnézium és a vas. De magas flavonoidjainak és béta-karotinjának köszönheti azt is, hogy  tumorellenes hatása van.

7403759 - jar of red currant jam and tea in the garden

Gyógyszerként fogyasztva

Mint a legtöbb zöldség és gyümölcs a ribizli is megkaphatná a gyógynövény elnevezést. A ribizli bioaktív hatóanyagai javítják az artériák, vénák, kapilláris erek rugalmasságát, védik az érfalat, ezáltal gátolják az érelmeszesedést, és csökkentik a vérnyomást. Fogyaszthatod köszvény, vagy húgyúti panaszok esetében is. Sőt,  a sárgaságot egyedül képes leküzdeni. A csontok és a fogak felépítését is segíti; skorbut-ellenes is hatású.

A teljes szervezetet tisztítja

A legjobb természetes vízhajtó szer a petrezselyemlevélhez és a gyermekláncfűhöz hasonlóan. Hashajtó, rothadásgátló hatásának köszönhetően kimossa a szervezetből az izolált fémeket, tisztító, csíraölő hatású. Emellett vértisztító és gyulladáscsökkentő is. Igen jó lázcsillapító, magas láz esetén hideg vizes borogatással együtt tartós hatást hoz, amivel szintén segít a szervezet megtisztításában.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X