Főoldal > DIÉTA > Rázd fel magad fehérjével!

Rázd fel magad fehérjével!

diétafehérjefehérjebevitelfogyásizomizomépítéstáplálékkiegészítőtáplálkozás
0

Írta:

Egyre népszerűbbek a proteinporok és a fehérjeturmixok az izomépítő férfiak körében – de vajon nekünk, nőknek is szükségünk van rá? Tényleg olyan jótékonyak, mint amilyennek mondják? Segítünk eligazodni a proteinbombák között!

Miért érdemes használni?

A férfiak alapból több fehérjét hasznosítanak, mint a nők, ezért ha a fogyózás mellett az izmaid erősségét is meg szeretnéd tartani, pár hétig érdemes fehérjéket, azaz ’whey’ termékeket fogyasztanod. Ezek segítenek eltelíteni a gyomrod, nem leszel éhes tőlük, könnyebben fogsz regenerálódni a kemény edzések után, ráadásul az aminosavak miatt az izmaidra is jótékonyak, ám a tartós fogyasztásuk nem ajánlott.

Hogy miért nem? Árt a veséknek, a le nem bontott fehérjékből pedig cukor és/vagy felhalmozódó zsír keletkezik, amitől csak még jobban hízni fogsz – ráadásul a szervezetünk sem arra lett kitalálva, hogy csupa folyékony dolgot együnk, igyunk.

Milyen típusú fehérjét használjunk?

Mielőtt belevetnéd magad a vásárlásba és nagy egészségtudatosság közepette leragadnál egy növényalapú fehérjénél (szója, rizs, zab, mandula, kókusz stb.); inkább válaszd az „eredeti” tehéntej alapú proteintermékeket, mert ezek a leghatásosabbak.

Ha allergiás, tej-vagy laktózérzékeny vagy, mindenképpen maradj a növényalapú fehérjéknél!

Hogyan használjuk?

A legtöbben por állagú, ízesített fehérjemixet használnak, amit egyszerűen bele lehet önteni smootiekba, turmixokba és egyéb finomságokba is. Sőt! Mivel a proteinporok hő-és fagyállóak, szuperül működnek az olyan könnyen elkészíthető süteményeknél is, mint a kókuszgolyó, a muffin és a piskótatekercs. Használd a fantáziád!

WellnessCafe tipp: Ha az edzésed előtt iszod meg a fehérjeturmixod, extra energiát kapsz tőle és az izmaid is könnyebben kezdenek neki a tornához.

Ha inkább az edzésed után fogyasztanád, keverd hozzá egy kis banánt, epret, paradicsomot vagy más zöldséget, gyümölcsöt, mert így elkerülheted az izomlázat.

Mennyit fogyasszunk belőle napi szinten?

Egy átlagos nőnek (60 kg) napi 40 gramm fehérjére van szüksége, de ez sok mindentől változhat. A hozzáértők 1.2 -1.7 gramm fehérjét javasolnak minden egyes kiló után, naponta.

Mire figyelj még?

  • Mindenképpen olvasd el a termékek hátulján lévő kis apró betűs részt! Ha a fehérje nem első számú összetevő, valamint ha aminosavat tartalmaz, inkább ne vegyük meg!  Hasonló a helyzet a búzafűvel, a cellulózzal és a maltodextrinnel is, ami a keményítő egyik adalékanyaga. Ezektől természetesen semmi bajod nem lesz, csupán nem a kívánt hatást éred el velük – lényegében nem különböznek egy közönséges müzliszelettől.
  • Óvakodj az olyan proteinbombáktól is, amit kifejezetten nők számára fejlesztettek ki – ez is egy nagy kamu, mert ilyen egyszerűen nem létezik. A fehérjére egyaránt szüksége van a nőknek és a férfiaknak is.
  • Válassz olyan márka termékcsaládjából, amik már régóta vannak a piacon és köztudottan megbízhatóak.
  • Nem helyettesítheti a táplálékot, hanem kiegészíti, ha szükség van rá. Felejtsd a főétkezések bliccelgetését! Este inkább egyél túrót és növényi alapú táplálékokat, amikben amúgy is sok a fehérje – de ne fehérjeitalokkal idd tele magad.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X