Főoldal > DIÉTA > Ne gyötörjön a szomjúság: ezt idd kánikulában

Ne gyötörjön a szomjúság: ezt idd kánikulában

dehidratációfolyadékfolyadékfogyasztáshidratációüdítő
0

Írta:

A nagy melegben sokszor az ételt sem kívánjuk annyira, mint a folyadékot. De azt minden mennyiségben. És ha már ennyi nedűt viszünk a szervezetünkbe, érdemes fontolóra venni, hogy mik is azok a frissítők, amikkel a szomjunkat oltani kívánjuk.

Azt már remélhetőleg senkinek sem kell órákig szajkózni, hogy a cukros, szénsavas üdítőket el kell felejteni. A cél a szomjoltás, a szervezet hidratálása. Felesleges édes, savas löttyökkel leterhelni szervezetünket, ráadásul a rengeteg adalékanyag még egészségünkre is ártalmasan hathat. Fogyaszd az alábbi finomságokat, és nem csak tökéletesen hidratálod testedet, de szépséged és egészséged is meghálálja majd a gondoskodást.

Bodzás limonádé

A bodzának rengeteg gyógyhatása ismert: vízhajtó, emésztést elősegítő, köhögéscsillapító hatású. Dobj néhány megmosott bodzavirágot 1 liter vízbe, facsard bele egy citrom levét, majd keverd össze. Ha szeretnéd, édesítheted is egy kevés édesítővel. Hűtsd be egy órára, szűrd le, és egy isteni limonádé lesz a jól megérdemelt jutalmad.

Uborkás, citromos, narancsos ital

Az uborka kiváló lúgosító, gyulladásgátló, emésztést serkentő növény. Miért is ne készíthetnél belőle szuperegészséges és extrafinom szomjoltót? Nincs más dolgod, mint 2 liter vízbe szeletelni egy fél kígyóuborkát héjastól, belecsavarni egy citrom és egy narancs levét. Hogy még szebb és még finomabb legyen, plusz egy-egy citrusfélét is belekarikázhatsz. Hűtsd be, és kortyolgasd el. Mennyei!

Zöld tea felturbózva

Ki mondta, hogy teázni csak télen ajánlott? Mivel a zöld tea antioxidáns hatású, érdemes nyáron is időről-időre fogyasztani belőle. Sőt, akár minden nap. Főzd meg a teát, hűtsd le, és dobálj bele mindenféle gyümölcsöt, aminek éppen szezonja van: epret, málnát, barack és sárgadinnye darabokat. Ha vágysz egy kis savanykás ízre is, ne felejts el belecsavarni egy citromot.

Gyümölcslevek

Nincs is annál jobb, mint amikor roskadoznak a standok a szuperebbnél szuperebb és persze finomabbnál finomabb gyümölcsöktől. Mindegy, minek van épp szezonja, bármit felhasználhatsz szomjad oltásához. Turmixold össze kedvenc gyümölcseidet, hígítsd fel vízzel, és hűtsd be. Ha gyümölcscentrifugát használsz, még hígításra sincs szükség: csak dobáld be a centrifugába a kiválasztott gyümölcsöket, és fogyaszd élvezettel a gyümölcslevek fantasztikus keverékét.

Zöldséglevek

Talán elsőre furcsán hangzik, de zöldségekből is szuper italok készíthetők. A céklalé talán az egyik legkedveltebb frissítő. A cékla szuper immunerősítő, lúgosító, segít a vörösvérsejtképzésben és remek antioxidáns. Hámozz meg 1 kg céklát és 1-2 cm gyömbért, majd reszeld le őket. Préseld ki gyümölcscentrifugában, adj hozzá egy fél citrom levét és keverj hozzá egy evőkanál mézet. Egészségedre!

Fotó: 123RF

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X