Főoldal > DIÉTA > 5 meglepő trükk az intenzívebb kalóriaégetéshez

5 meglepő trükk az intenzívebb kalóriaégetéshez

alakanyagcserediétaemésztésfogyáskávémetabolizmusprotein
0

Írta:

Akár diétázol, akár nem, tény, hogy anyagcseréd sebessége idővel lelassul, azaz életkorod előrehaladtával a szervezetednek egyre kevesebb mennyiségű táplálékra lesz szüksége. Ezt a folyamatot megállítani ugyan nem lehet, ám az egészséges, kiegyensúlyozott étrend, a rendszeres testmozgás és egyéb életmódbeli változások segíthetnek a testtömeg sikeres csökkentéséhez vezető úton.

 

Növeld a proteinbevitelt!

A tojás, a csirke, a pulyka, a sovány marha- és sertéshús mind kiváló fehérjeforrás, amely nemcsak segíti az izmok regenerálódását és növekedését, de szervezetedet is többletmunkára serkenti. Az átlagos napi fehérjebevitel 1 gramm testsúly-kilogrammként. Ha fogyni szeretnél, növeld ennek mennyiségét napi 2-3 grammra, és igyekezz minden étkezésbe beiktatni teljes értékű fehérjéket. Ugyanakkor azt se felejtsd el, hogy a fehérje izomépítő ereje csak abban az esetben érvényesülhet, ha rendszeresen mozogsz.

Igyál kávét!

A kávé vagy bármilyen más koffeintartalmú ital (pl. zöld tea) legalább néhány százalékponttal megemeli az anyagcsere zsírégető szintjét. Számos tanulmány azt is megállapította, hogy a koffein élénkítő hatása – különösen sportolás közben – növeli a teljesítményt, a koncentrációt és az állóképességet. Ha ébredés után vagy az edzés előtt 1 órával megiszol egy csésze zöld teát vagy kávét, szervezeted naponta 100 kalóriával többet éget el, és azt is tapasztalni fogod, hogy sokkal energikusabb leszel.

hal2.jpg ()

Sportolj kitartóan!

A sikeres fogyás kulcsa az aktív életvitel, amellyel nem csupán alakodat tarthatod karban, ám életerődet és fiatalságodat is megőrizheted.  A mozgás boldogsághormonokat szabadít fel benned, így javul a jókedved, a közérzeted, illetve fejlesztheted a stressztűrő képességedet. Az amerikai Mayo Klinika tanulmányai szerint az elhízott emberek átlagosan 2 órával többet ülnek vékonyabb és energikusabb társaiknál, emiatt pedig naponta mintegy 350 kalóriával kevesebbet használnak fel azonos táplálékbevitel mellett. Az apró változtatások is sokat számítanak, ezért mozogj, amikor csak teheted, így pl. sétálgass telefonálás közben, állj fel többször, ha tévét nézel, vagy gyalogolj liftezés helyett.

Egyél halat!

A zsíros halak, mint a lazac, a tonhal és a makréla értékes omega-3 zsírsavforrások, amelyek jelentősen növelik az anyagcsere folyamatok aktivitását. Egy francia tanulmány kimutatta, hogy azok a felnőttek, akik napi 6 gramm halolajat fogyasztottak, kevesebb testzsírt halmoztak fel (ami segít a hatékonyabb kalóriaégetésben), mint azok, akik az azonos mennyiségű zsírt vaj, olíva- és napraforgóolaj formájában vették magukhoz.  Az eredményes fogyás érdekében fogyassz legalább hetente kétszer omega-3 zsírsavakban gazdag halakat, vagy halolaj tartalmú étrend-kiegészítő kapszulákat.

Eddz a saját testsúlyoddal!

Azok a gyakorlatok, amelyeknél a saját testsúlyoddal birkózol, nem csak erőnlétedet és fizikai állóképességedet fejlesztik, de anyagcseréd sebességét is intenzíven növelik. A saját testsúlyos edzés erősíti és formálja az izmokat, ami segítséget nyújthat az intenzívebb kalóriaégetésben, illetve a kézi súlyzós gyakorlatok is hatékonyan növelik a kalória felhasználást. Számos tanulmány szerint az intervallum edzés az egyik legidőhatékonyabb mozgásforma, amelynek során a sportolók 36%-kal több kalóriát égettek el a testzsírból, és utána akár egy extra 150 kalóriát. Az intervallum edzést végezheted a szabadban, vagy a futópadon lassabb kocogás és rövidebb sprintek váltogatásával, ennek intenzitását pedig a későbbiekben fokozatosan növelheted.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X