Főoldal > DIÉTA > Egészséges csábítás: tavaszi zöld smoothie-k az ízek szerelmeseinek

Egészséges csábítás: tavaszi zöld smoothie-k az ízek szerelmeseinek

diétaegészséggyümölcsitalméregtelenítésreggelismoothievitaminzöldség
0

Írta:

Végre roskadoznak a boltok és piacok pultjai a finomabbnál finomabb zöldségektől és gyümölcsöktől, érdemes hát kihasználni, hogy szinte korlátlanul fogyaszthatjuk a természet ajándékait.

Egészítsd ki reggelidet, és indítsd a napot egy ínycsiklandó smoothie-val! Az ötcsillagos Spirit Hotel dietetikusának receptjeivel egész biztosan jól indul a nap.

A napi ötszöri zöldség és gyümölcsfogyasztás támogatja immunrendszerünket, és köztudottan csökkenti a szívbetegségek, a stroke és a kettes típusú diabétesz kialakulását. Jól ismerjük előnyeit, mégis kevesen illesztjük napirendünkbe a kellő mennyiség elfogyasztását. Szombathelyi Daniella, a Spirit Hotel dietetikusa szerint egy kis kreativitással a kisétkezéseket akár le is cserélhetjük egészség- és testsúlykímélő vitaminbombákra. Egy turmixgéppel és néhány jól megválasztott alapanyaggal például percek alatt tartalmas smoothie-t készíthetünk, amely rostokban és vitaminokban gazdag, ráadásul ízvilága a végtelenségig variálható.

1. Kivi-banán-spenót-kókusztej smoothie

Ha kezdő vagy a zöldturmixok terepén, akkor érdemes egy olyan smoothie-val kezdeni, amelynek ízében a gyümölcsök dominálnak. Ilyen lehet például a frissítő kivi-banán páros, ami egy kis zsenge tavaszi spenóttal megbolondítva egész napra felturbózza szervezetedet. A banán vitaminokban, káliumban, magnéziumban gazdag, energiadús gyümölcs, amely a nap bármely szakában feltölt energiával, a kivi pedig magas C-vitamin tartalmával járul hozzá egészségünkhöz. A kókusztej amellett, hogy selymes, egzotikus utóízt kölcsönöz italunknak, óvja bőrünk és ereink rugalmasságát, fokozza csontjaink és immunrendszerünk erősségét, és segít elérni az ideális testsúlyt a bikini szezonra.

Elkészítés: szeletelj fel 1 db kiwit és 1 db banánt, majd turmixold össze ½ marék bébispenóttal, 2,5 dl kókusztejjel, és néhány jégkockával.

, Image: 159650361, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

2. Körte-spenót-zöld tea smoothie

De ha már smoothie, akkor bátran nyúljunk a zöldségekhez, akár egymással, akár gyümölcsökkel kombináljuk őket, finom és egészséges italokat kaphatunk. A leveles zöldségek közül a sóska, spenót, madársaláta, szárzeller, céklalevél, mángold, kínai kel, káposzta és kelkáposzta a sláger smoothie körökben, de nyugodtan használhatjuk a retek vagy sárgarépa levelét is. A zöld levelek nagy előnye, hogy kevés kalóriát tartalmaznak, viszont rendkívül jó lúgosító hatással bírnak, így segítségünkre lehetnek tavaszi diétánk során is. A zöld smoothie-t hígíthatjuk vízzel, vagy akár zöld teával is, amely szintén segíthet a fogyásban, a koleszterinszint csökkentésében, védi az ereket, és koffeintartalmának köszönhetően enyhén élénkít is.

Elkészítés: szeletelj fel 1 db körtét, adj hozzá 1 marék bébispenótot és turmixold össze 2 dl zöldteával.

3. Kelkáposzta-pisztácia smoothie

Az elkészíthető smoothie-knak csak a képzeletünk szabhat határt. Vessük el a kelkáposztával kapcsolatos előítéleteinket, és próbáljuk ki smoothie formájában ezt a vitamindús, gyulladáscsökkentő, kalciumban, magnéziumban és vasban gazdag zöldséget is. Párosíthatjuk pisztáciával, amely magas omega-3 és omega-6 zsírsavtartalmának köszönhetően rendkívül jó hatással van szívünkre, érfalainkra és koleszterinszintünkre. Egy marék pisztácia elfogyasztásával fedezhetjük egész napi B- és E-vitamin, valamint folsav szükségleteinket.

Elkészítés: szeletelj fel 3db kelkáposztalevelet, 1/2 banánt, 1 teáskanálnyi gyömbért, turmixold össze egy fél marék pisztáciával, 2 dl vízzel vagy tejjel és néhány jégkockával, adj hozzá 3 evőkanál mézet és egy csipet sót.ű

Forrás: Front Page Communications


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X