Főoldal > DIÉTA > A 6 legegészségtelenebb dolog az ételhordódban

A 6 legegészségtelenebb dolog az ételhordódban

diétafogyásfogyókúragasztrotáplálkozás
0

Írta:

A legegészségesebb ebéd természetesen az, amit magadnak készítesz. A csomagolt ebéd ráadásul távol tart az éttermektől, a környezeted pedig hálás lesz, hogy elhagyod az eldobható dobozokat és tányérokat. A probléma az, hogy az élelmiszeripar már meggyőzött minket arról, hogy szükségünk van gyorsan elkészíthető ételekre.

Ezek azonban drágák és nem környezettudatosak, de a legrosszabb, hogy tele vannak adalékanyagokkal és vegyszerekkel. Szerencsére te is gondoskodhatsz magad és/vagy családod ebédjéről, hogy ízletes és teljes értékű főétkezésetek legyen, aminek, ígérjük, az összekészítése sem vesz igénybe többet pár percnél. Íme, 6 dolog, amit sose pakolj az ételhordódba, de feltétlenül csomagold be helyette az egészséges alternatíváját!

Műanyag ételtartó

Egy átlagos ebéd megdöbbentő mennyiségű egyszer használatos műanyag csomagolóanyagból áll. Ezek olyan bomló vegyi anyagokat tartalmaznak, mint a ftalein és a PBA, amelyek jobb, ha nem érintkeznek az ételeiddel.

Alternatíva: Rakd inkább az ételeidet légmentesen zárható, lekvártartó üvegekbe. Ezek a csavarós tetejű üvegek alig kerülnek többe pár forinttal, mint a műanyag dobozok, de sokkal tovább használhatók, ráadásul mindent tárolhatsz bennük, a szendvicsfeltéttől a főételekig. Italaidhoz használj újratölthető vizes palackot, a meleg italoknak pedig termoszt.

ebed2.jpg ()

Előrecsomagolt szendvicsek

Az élelmiszeripar az egyszerű szendvicset feldolgozott élelmiszerré alacsonyította le. Az előrecsomagolt szendvicsek tele vannak magas fruktóztartalmú kukoricasziruppal, telített zsírsavakkal, tartósítószerekkel és más adalékanyagokkal, valódi tápanyagokban azonban szegények. Ráadásul sokkal drágábbak, mintha magad készítenéd.

Alternatíva: Hidd el, igazán gyerekjáték összedobni pár perc alatt egy finom szendvicset! A főtt sovány húsok, a marinált lazac és a reszelt sajt mind egészséges hozzávalók. Fagyaszd le egy órára az összeállított szendvicset, mielőtt beletennéd a hordozható hűtőtáskába. Az olyan hozzávalókat, mint a saláta, a paradicsom és a hagyma azonban csak aznap tedd bele, amikor megeszed, mert ezek könnyen petyhüdtté és nedvessé válnak a fagyasztóban.

Felvágottak

A feldolgozott húsáruk rengeteg nátriumot, nitrátokat, zsírokat és zsírban oldódó tartósítószereket tartalmaznak.

Alternatíva: Sokkal jobban jársz, ha hétvégén csirkét sütsz, majd csíkokra vagy szeletekre vágod, hogy könnyű legyen beletenni a szendvicsbe. Ha gyorsabb, főzésmentes alternatívát keresel, akkor vegyél marinált halat. A lazac nagyszerű alacsony higanytartamú alternatívája a tonhalnak és a szardíniának is, ráadásul tele van omega-3-mal.

Ropogtatnivalók

A legtöbb kekszféleség finomított lisztből, egészségtelen zsírokból, rengeteg cukorból és mesterséges ízesítőkből áll.

Alternatíva: Keresd az olyan kekszeket, amelyeknél a teljes kiőrlésű liszt szerepel az első helyen az összetevők listáján. Otthon is egyszerűen elkészítheted, és egy doboz rágcsa áráért egy egész kiló teljes kiőrlésű lisztet vehetsz, amiből 5 zacskónyi mennyiséget is készíthetsz.

Müzliszelet

Bármennyire is egészségesnek hangzanak, a legtöbb, boltban kapható müzliszelet inkább cukros édességszelet, mint valódi táplálék.

Alternatíva: Készíthetsz otthon saját müzliszeletet kedvenc hozzávalóidból, de ha erre nincs időd, akkor keresd azokat a szeleteket a boltokban, amelyekben legalább 2 gramm rost van és 10 grammnál kevesebb cukor.

Ízesített joghurt

A joghurt az egyik legegészségesebb étel, de sajnos az élelmiszeripar ezt a tényt is a saját hasznára fordította, és telerakta mértéktelen cukorral, mesterséges édesítőszerrel, színezékkel és mesterséges ízfokozókkal.

Alternatíva: Vegyél ízesítetlen organikus joghurtot, és tedd kis üvegcsébe friss gyümölccsel, aprított szárított gyümölccsel, de tehetsz bele zabkorpát, búzacsírát vagy amarántot is, hogy még táplálóbb legyen.

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X