Főoldal > DIÉTA > 5 egészséges érv a forró csoki mellett

5 egészséges érv a forró csoki mellett

csokicsokoládédesszertdiétaétkezésfogyásforró csokiitaltáplálkozás
0

Írta:

Nem csak melegen tart a hosszú, hideg télen, de növeli az általános egészségi állapotot is.

A csokoládénak önmagában is elég magas az antioxidáns-tartalma, ez pedig segít a szívbetegségek megelőzésében és az időskori bőrfoltok elváltozását is gátolja. Emellett az antioxidáns gátolja a korai öregedést, és még a rák kialakulásának kockázatát is csökkenti. Minél sötétebb a csoki, annál magasabb az antioxidáns-tartalma. Előfordul, hogy egy csésze forró csokoládé éppen olyan egészséges, mint egy szelet étcsokoládé.

A forró csokit már évek óta használják a betegségek és rosszkedv ellen. A 16. és 19. században úgy ismerték, mint különösen egészséges italt, és gyógyszerként is használták. Manapság ez a nézet nem divatos, mégis több forró csoki fogy, mint valaha. Rengeteg egészséges és ízletes forró csokoládé receptet kipróbálhatunk, hogy élvezhessük az alábbi 5 előnyt.

1. Fokozza az agyműködést

A tanulmányok azt mutatják, hogy a forró csokit ivása serkentőleg hat az agyműködésre és az agy általános egészségi állapotát is segíti. A flavonoidok, melyek a forró csokiban találhatók, serkentik a vér és oxigén áramlását az agyban. Ha a memóriád szeretnéd serkenteni, igyál két bögre forró csokit naponta! Ez nem csak a memóriád, de a hangulatod is javítja. Csak arra vigyázz, hogy ne használj túl sok cukrot a forró csokihoz!

2. Antioxidánsokat tartalmaz

A Cornell Egyetem egy tanulmánya szerint a forró csoki több antioxidánst tartalmaz, mint a zöld tea és a bor. Sőt, az egyik legfinomabb módja az antioxidánsok bevitelének, ha forró csokit iszunk. A forró csokoládé kicsivel több antioxidánst tartalmaz, mint egy szelet csoki, mivel a melegedés alatt újabb antioxidánsok szabadulnak fel.

forrocsoki2.jpg ()

3. Feldobja a hangulatot

Csokoládé, beleértve a forró csokit is, egy jól ismert hangulatfokozó. Ez a finom ital segíti a stresszkezelést, csökkenti a szorongást és a depressziót. A forró csoki ugyanis endorfint szabadít fel, amitől boldogabbnak érezzük magunkat. A probléma azonban az, hogy a csokoládé sok cukrot tartalmaz, ami nem tesz jót az egészségnek – ezért fontold meg, hogy cukormentes változatot iszol, hogy nyugodtan élvezhesd a hangulatfokozó hatást.

4. Jó az ütőér épségének

A flavonoidok jót tesznek az artéria egészségének. A flavonoidok csökkentik a szívbetegségek kockázatát azáltal, hogy csökkentik a vérnyomást és javítják az erek épségét. A mértékletes forró csoki fogyasztás mindenképp jó döntés. Ne feledd, hogy a csokoládé cukrot és telített zsírt tartalmaz, így ne igyál napi két bögrénél többet!

5. Segít a fogyásban

Ha néhány kilótól próbálsz megszabadulni, a forró csokoládé segíthet elérni a célod. Ha megfelelően készíted, a forró csoki finom és alacsony kalóriatartalmú ital, amely segít elűzni a csokoládé utáni vágyat. Sőt, egy csésze forró csoki elfogyasztása segíthet mérsékelni a nagy kalóriatartalmú és cukros ételek utáni sóvárgást.

Most, hogy ismered a forró csoki egészségügyi előnyeit, mire vársz? Irány a konyha és készítsd el ezt a fantasztikus italt! Amikor csinálod az italod, választhatsz mandula- vagy kókusztejet a tehéntej helyett és ne adj hozzá cukrot! Ne feledd, minél kevesebb cukrot adsz hozzá, annál egészségesebb!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X