Főoldal > DIÉTA > 4 táplálkozási mítosz, amitől hízol

4 táplálkozási mítosz, amitől hízol

diétaétkezésfogyásgyümölcshízásturmix
0

Írta:

Ne dőlj be ezeknek a hizlaló tévhiteknek, ha nem akarsz plusz kilókat felszedni!

1. mítosz: A gyümölcsök túl sok cukrot tartalmaznak ahhoz, hogy a diétád során fogyaszthasd őket

A feldolgozott élelmiszerekkel bevitt cukrok után a gyümölcscukor az utolsó, ami miatt aggódnod kell. Ha kiiktatod az étrendedből a gyümölcsöket, azáltal értékes vitaminoktól és tápanyagoktól fosztod meg magad, amelyekre a szervezetednek hatalmas szüksége lenne természetes formában. Éppen ezért nincs értelme a fogyókúra során megvonni magadtól a gyümölcsöket. Ezáltal ugyanis a laktató rostokat sem viszed be, amelyekről a kutatások kimutatták, hogy közvetlenül kapcsolódnak a hosszú távú súlyvesztéshez, és ha nem fogyasztod őket, nagyobb valószínűséggel eszel helyettük feldolgozott, üres kalóriákat tartalmazó élelmiszereket.

turmix2.jpg ()

2. mítosz: A fehérjeturmix elősegíti a fogyást

A fehérjeturmix fogyasztása önmagában nem segít a fogyást beindítani, azonban ha egy étkezést helyettesítesz vele, az hasznos lehet. A probléma, hogy sok diétázó pluszban adja hozzá az étrendjéhez az italt, ami hízást eredményez (a testépítők ezért isszák tömegnövelés céljából). Ha szeretnéd beiktatni az étrendedbe a fehérjeturmixokat, keress egy olyat, ami alacsony cukortartalommal bír és rövid az összetevőinek a listája. A kalóriatartalmától függően helyettesítheted vele a tízórait, az uzsonnát, vagy akár egy főétkezést is, hogy a mérleg nyelve lefelé billenjen.

3. mítosz: Iktasd ki az étrendedből az összes kedvenc hizlaló ételedet

Bárki, aki rajong a pizzáért, a csokoládéért vagy a chipsért, tudja, hogy amint 100 százalékosan megtagadod ezeket magadtól, elkezdesz álmodozni az extrasajtos pizzáról vagy a duplacsokis tortaszeletekről. Éppen ezért a mértékletesség a kulcs. Hajlamosak vagyunk arra, hogy a “mindent vagy semmit”-elvét kövessük, ha az étrendünkről van szó. És bár nem tudsz pizzát, sült krumplit és csokis sütit enni ugyanazon a napon, egy hatékony terv segítségével kisebb adagokban ezeket is élvezheted. Edd meg nyugodtan a tortát ebéd után, de felezd meg egy barátoddal, vagy rakd el az egyik felét másnapra.

4. mítosz: Ha este 8 után eszel, elhízol

Egy bizonyos idő után enni nem feltétlenül jelenti azt, hogy hízni fogsz, ugyanis az anyagcseréd nem tudja mennyi az idő. Éppen ezért ne tömj magadba mindent este 8 előtt, csak azért, hogy utána ne kelljen enned semmit. A kalóriák minden esetben kalóriák maradnak, nem számít, mikor fogyasztod el őket. Ami számít, hogy mit és mennyit eszel! A késő éjszakai nassolás azért hírhedt, mert gyakran olyan magas kalóriatartalmú ételeket fogyasztunk ezekben az órákban, mint amilyen a chips, a fagylalt, a pizza, és más gyorsételek. Ezek pedig számos felesleges kalóriát jelentenek a napi kalóriaszükséglethez képest, ami súlygyarapodást okoz.

Fotó: Profimedia – Red Dot, Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X