Főoldal > DIÉTA > Ezért vagy éhes reggeli után

Ezért vagy éhes reggeli után

diétaéhségétkezésfarkaséhségnassolásreggelitáplálkozás
0

Írta:

Reggeli után egy órával már korog a gyomrod? Itt van néhány ötlet, mivel előzheted meg ezt az élményt.

Felébredtél, reggeliztél, elmentél dolgozni, de már az első meetingen az asztalon heverő pogácsákat nézegeted, pedig fogyni szeretnél. Sajnos az ennyire gyakori evés nem segíti elő a fogyókúrád, de korgó hassal sem ücsöröghetsz egy fél napig, pedig te reggeliztél. Mit csináltál rosszul?

Nem ettél meg elég kalóriát

A nap első étkezése 300-400 kalória között kell, hogy legyen. Ha szeretnél fogyni, limitáld a bevitelt 300-350 közé, ha edzel a nap folyamán, akkor legyen 350-400 között. Ez azért fontos, mert ha ez alá mész, akkor hamar éhes leszel, és a reggeli és ebéd között könnyen lecsúszhat egy keksz, aztán még egy, majd még egy…

Hiányzik valami az étrendedből

Az, hogy mit eszel, sokkal fontosabb annál, hogy mennyit eszel. Étkezési szakértők szerint minden egyes étkezésnek tartalmaznia kell fehérjét, mely hosszú távon eltelít, szénhidrátot, mely energiával lát el, és egészséges zsírokat, hogy jóllakottan érezd magad. A cél minden étkezésnél 13-20 gramm fehérje, 40-55 gramm szénhidrát és 10-15 gramm egészséges zsír, ennyit érdemes elfogyasztanod.

Nem jót eszel

Egy krémsajtos friss zsömle, pirítós, palacsinta, zabkása, egy tál gabonapehely – ezek a legnépszerűbb reggeli választások, de sajnos nem mindig a legjobbak az éhségérzet elűzésére. És nem, az egészséges változat nem egy hatalmas tejeskávé és egy muffin, mert ezek rengeteg cukrot tartalmaznak, ami hirtelen megemeli az inzulin-szinted, majd hirtelen le is ejti, ettől pedig gyorsan farkaséhes leszel.

, Image: 29365719, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Food and Drink Photos

Összekevered az éhségérzetet valami mással

Fejfájás, álmosság, ezek kapcsán az első gondolatod, hogy biztosan éhes vagy, de egészen mást is jelezhetnek ezek a tünetek. Az éhségérzet akár arra is figyelmeztethet, hogy többet kell aludnod este, esetleg keveset ittál, PMS-ed van, vagy akár arra is, hogy túl sok cukrot ettél. Mielőtt behabzsolnál valamit, gondold végig, mit érzel, hiszen így csúszhatnak le a felesleges kalóriák.

Nasira van szükséged

A reggelidnek ki kell tartania 3 vagy 4 órán keresztül legalább. Ha kevesebbet reggeliztél, esetleg nagyon korán ettél, teljesen normális, hogy hamarabb éhezel meg. Készíts valamit, amiben fehérje, szénhidrát, egészséges zsír van a megfelelő arányban, ne a sós kekszeket nassold! Egy 150 kalória alatti fehérjegolyó vagy -turmix tökéletes lehet.

Néhány egészséges reggeli, ami segíthet

Tojás pirítóssal, magvakkal: 2 lágy vagy főtt tojás, egy szelet teljes kiőrlésű pirítós, egy kis avokádó vagy magvak.

Smoothie: Egy répás-banános-spenótos-szójatejes smoothie még azoknak is könnyen megoldható, akik reggeli helyett inkább alszanak még 20 percet. Készítsd el előre a smoothie-dat, reggel pedig munkába menet könnyen el is fogyaszthatod.

Zabkása: A zabkásában nem lesz elég fehérje, ha vízzel készíted. Tejjel vagy szójatejjel készítve, egy kevés fehérjeport, joghurtot hozzáadva azonban már részét képezheti a kiegyensúlyozott reggelinek.

Joghurt: A fehérje itt nem is kérdés, de vigyázz a hozzáadott cukorral, mindig alaposan nézd meg, milyen joghurtot veszel.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X