Főoldal > DIÉTA > 5 étel, amiben több vas van, mint a steakben

5 étel, amiben több vas van, mint a steakben

diétafogyásgasztrosteaktáplálkozásvas
0

Írta:

A vas egyike azoknak a nélkülözhetetlen tápanyagoknak, amit nem könnyű bevinni a szervezetünkbe, ugyanakkor jelentős hatással van a mindennapi közérzetünkre.

Többek között segít oxigént juttatni a vérbe, fokozza a szellemi teljesítményt, erőt ad a kemény edzésekhez és megelőzni az edzés utáni izomlázat.

A nőknek 18 mg a napi ajánlott vasbevitele az USDA szerint. És bár nem kedveled a bélszínt, de megeszed, mert azt hiszed, ez a legjobb forrása, jobb, ha tudod, hogy létezik nála sokkal jobb is. Egy 85g-os adagban csupán 2,75 mg vas rejlik, így vérszegénység ellen nem a legmegfelelőbb választás.

Szárazbab

Ebben a hüvelyesben 4 mg vas rejlik csészénként, ráadásként pedig csupán 225 kalória, nulla zsír és hihetetlen módon 40g fehérje. Dobd fel vele a salátád vagy rakd hozzá a wokos egytálételedhez.

Osztriga

Egy 85g-os adagban 6,7 mg vas rejlik, ami jóval jelentősebb, mint amennyi ugyanennyi marhahúsban található. Ráadásul ez több mint harmada az ajánlott napi bevitelnek. Az osztriga gazdag fehérjében és más olyan ásványi anyagokban, akár a cink. Ne felejtsd el ezeket az adatokat, ha legközelebb az étlapot böngészed az étteremben!

Szezámmag

Már negyedcsészényi apró, ropogós mag 5,2 mg vasat tartalmaz. Ne hagyd ki a salátádból és a müzlidből, de bármilyen ételt megszórhatsz vele, hogy még pikánsabbá és ízletesebbé tedd az adott fogást. Az adagra azonban figyelj, mert viszonylag sok zsírt tartalmaz, negyedcsészényiben már 17 g található.

Lencse

Azonkívül, hogy ízletes és minden ételhez megy, egy csésze főtt lencse 6,59 mg vassal tölti fel a szervezeted. Ráadásként 50g komplex szénhidrátot és 18 g fehérjét is tartalmaz.

lencse2.jpg ()

Spenót

A spenótról már mindenki tudja, hogy igazi vasbomba, de mi sem hagyhatjuk ki az összeállításból, mert egycsészényiben már igen jelentős mennyiség, számszerűsítve 6,4 mg vas rejlik. A fogyókúrázóknak is van egy jó hírünk: mindez csupán 40 kalóriát tartalmaz.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X