Főoldal > DIÉTA > Fűszerezd az ételed – és az életed – vaníliával!

Fűszerezd az ételed – és az életed – vaníliával!

antioxidánsdiétaétkezésfogyásfogyókúrafűszertáplálkozástestvanília
0

Írta:

A vanília számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, melyeket érdemes kihasználni, főleg, ha neked is az egyik kedvenced az illatos, aromás növény.

 

Már az ősi gyógynövény termesztők is felismerték a vanília csodálatos tulajdonságait. Mexikóban, a Karib-térségben és Dél-Amerikában őshonos, de az európaiak is hamar felismerték, hogy gyógyászati célokra is alkalmazható. Aztán jött a modern kor embere és inkább csak ételek és italok ízfokozójaként használták, tévesen.

A vaníliakivonat egy sor vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, beleértve a B- vitaminokat, kalciumot, magnéziumot, káliumot és cinket. Viszont csak a 100 százalékos tisztaságú vaníliáról mondható ez el. Az utánzatok vanília aromából és/vagy szintetikusan előállított termékeknek semmilyen előnyük nincs, úgyhogy nem érdemes összekeverni a boltok polcain.

Alternatíva a cukor helyett

A finomított cukor helyett a vaníliarúd a tökéletes megoldás. Édes is, aromás is, és ezzel a megoldással nagy mértékben csökkentheted a kalóriabevitelt, így nem csak egészségesebb leszel, de karcsúbb is.

Számos ásványi anyag van benne

Vitaminjain túl a benne lévő ásványi anyagoknak is fontos szerepe van. Magas a káliumtartalma, mely szabályozza a pulzusszámot és a vérnyomást. A mangán és a réz pedig biztosítja a szervezet antioxidáns enzimjeinek aktivitását, a vas pedig a vörösvértestek termelődését is fokozza.

vanilia2.jpg ()

Antioxidánsok a rák ellen

A vanília nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, így rákellenes hatása is igen erőteljes. Tudományos vizsgálatok igazolták, hogy a vanília képes késleltetni a rák kifejlődését. A szabad gyökök, az oxidáló anyagok károkat okoznak a szövetekben, ami bizonyos típusú rákos megbetegedéseket idézhetnek elő, viszont a vaníliarúd éppen ezeket a szabad gyököket állítja meg.

Nyugtató hatású

Kellemes illata révén lazító hatással rendelkezik, ezért kifejezetten ajánlott az aromaterápiás alkalmazása levertség, tartós rosszkedv vagy erős, hosszan tartó stresszes időszak, esetleg kezdeti depresszió idején. Az alvászavarokban is segít, illóolajából csak pár cseppet használj, ha ugyanis túlzásba viszed, még irritációt is kiválthat, és oda a nyugalom.

Növekvő szexuális kedv

Számos afrodiziákum ismert, és a vanília is beleillik ebbe a csoportba. Pár csepp vaníliás illat a lakásba segíti az együttlétekre való ráhangolódást és növeli az intimitást a párok között.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X