Főoldal > DIÉTA > Banánteával az álmatlanság ellen

Banánteával az álmatlanság ellen

álmatlanságalvásbanánbanánteagyógyteatea
0

Írta:

Alvászavar ellen hatásos megoldás lehet a kamilla-, vagy a borsmenta tea, de van egy újdonság: a banántea, ami szintén a nyugodt, könnyed alvásban nyújthat neked segítséget.

Ismert, hogy egy banán elfogyasztása segíthet az álmatlansággal küzdőknek, mert egy triptofán nevű aminosavat tartalmaz, amely megnöveli a szerotonin szintjét, ezzel szabályozza az alvásmintákat. Innen már csak egy ugrás volt, hogy rájöjjenek az emberek, hogy akkor ezt tea formájában inni is lehet, és este – lefekvés előtt – elfogyasztva garantált jó éjszakát eredményez.

Banántea, aszalt banánból

A tea alapját minden esetben az érett banánból készült aszalt banánkocka adja. Sokszor a banán mellé különböző más szárított gyümölcsök is kerülnek: ananász, papaja, alma, mangó, vagy kivi kocka. A teának alacsony savtartalma és intenzív banános íze van, olyan, mintha csak egy lazább banánlevet inna az ember. Sok más teával ellentétben hidegen még finomabb, a hatása pedig nem vész el. Sőt, kedélyjavító hatása is van, plusz az étvágyat is szabályozza. A banánban lévő vas, kalcium és kálium szintén segítenek az alvásban.

A melatonin szerepe

A banán B6-vitamint is tartalmaz, amire a szervezetnek szüksége van, hogy az alvást elősegítő melatonin hormint termelje. Ez a melatonin egy olyan hormon, amit az agyban lévő tobozmirigy termel az ébrenlét-alvás ciklusának fenntartásáért. Kutatók úgy vélekednek róla, hogy nemcsak az alvást segíti, hanem a stresszt is oldja, javíthatja az immunrendszer működését, ezáltal azt is feltételezik, hogy a melatonin mint öregedés elleni hormon is hatásos lehet. De fő ereje még mindig az alvás segítése.

A teán túl

Érdekesség, hogy ha alvászavar vagy depresszió ellen szeretnél banánt fogyasztani – vagyis a nyugtató hatása kell, hogy érvényesüljön – akkor kizárólag a gyümölcs nyersen valóevése a javasolt. De nem csak a friss banánban, hanem a teájában sem bomlik le a B6-vitamin. Viszont, ha az a cél, hogy nagy mennyiségű pektint vigyél be szervezetedbe – például székrekedés, vagy emésztőszervi problémák esetén -, akkor főzve vagy sütve fogyaszd ezt a népszerű gyümölcsöt.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X