Főoldal > DIÉTA > A legütősebb C-vitamin tartalmú finomságok

A legütősebb C-vitamin tartalmú finomságok

C-vitaminegészséggyümölcskivimeggy
0

Írta:

A C-vitamint az élet savának is szokták nevezni. Sokszor láthatod az élelmiszerek összetevői között aszkorbinsav néven. Minden nap szükségünk van rá, hiszen antioxidánsként csodás hatással van a szervezetünkre.

 

Manapság már kevésbé kell aggódnunk olyan betegségek miatt, mint a skorbut, viszont az újkori helytelen táplálkozásnak rengeteg következménye lett: elhízás, csontritkulás, gyenge immunrendszer, vérszegénység, szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségek. Hogy minél ellenállóbbá tegyük a szervezetünket, nagyon fontos gondoskodnunk róla, hogy nap mint nap fogyasszunk C-vitamint (is). Lássuk, hogy mely finomságokban találhatod meg.

Meggy

A meghűléses betegségek ellen az egyik legjobb ellenszer a meggylé. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően a szervezeted felveszi a harcot a kórokozókkal. Ha megfáztál, érdemes napi 2-3 decit fogyasztani belőle, de megelőzésként is megéri bevetni. Érdemes a valódi gyümölcsből turmixolni, így 100%, hogy megkapsz minden jótékony tápanyagot, amely a meggyben található. Ha nincs szezonja, válaszd a gyorsfagyasztott magozott meggyet! Mindig tarts belőle minimum egy zacskóval a mélyhűtőben, és búcsút inthetsz a betegségeknek.

meggy2.jpg ()

Kivi

A kivinek nagyon alacsony a kalóriatartalma, de kifejezetten sok C-vitamin van benne. Ha eltűntetsz a pocakodban egy darab közepes méretű kivit, a napi C-vitamin szükségleted 120%-át fedezted is. Eheted magában, de mennyei gyümölcssalátában és joghurtban is. Nagyon mutatós, ezért a legszebb gyümölcstortákról sem maradhat le: a kis kiviszeletek mosolyognak a zselatinréteg alatt.

Narancs

A narancs a C-vitamint tartalmazó gyümölcsök királynője. Már egy közepes méretű labdácska is elég hozzá, hogy 130%-t fedezd a napi C-vitamin szükségletednek. Sőt 250 mg kálium is van benne, és emellett csak 80 kalória. Érdemes kifacsarni a levét: olyan, mintha magát a nyári napfényt innád. Tökéletes napindító, hiszen ahogy a napsugarak, feltölt erővel és energiával!

Grapefruit

A narancshoz hasonlóan a grapefruit is kiváló C-vitamin-forrás. Mivel ez egy kicsit nagyobb, mint ez előzők, egy egész grapefruitban megtalálható az ajánlott napi C-vitamin adag 200%-a. Miközben a kalóriatartalma összesen 120. Ezért nemcsak egészséges gyümölcsként tartják számon, hanem a diétázók egyik kedvenceként is. Kitűnő immunerősítő, ezért mindenkinek ajánlott rendszeresen fogyasztani.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X