Főoldal > DIÉTA > 5 dolog, amit nem tudtál a karalábéról

5 dolog, amit nem tudtál a karalábéról

diétafogyásfogyókúrakalóriakáposztakaralábérostzöldség
0

Írta:

A káposztafélék közül a tavasz első zöldsége, bár ma már nem kell márciusig várni, hogy megtaláld a zöldségesnél. Egész évben fogyaszthatod, és ajánlott is, mert nem csak jó fogyókúrás eledel, hanem vitaminokban is gazdag.

1. Omega-3-ban gazdag

Ha azt hallod, hogy egyél halat, mert sok benne az omega-3 zsírsav, akkor nyugodtan gondolj a karalábéra is, mert ezt a zöldség is bővelkedik benne – sőt, omega-6 zsírsavban is. De jótékony hatását növeli, hogy C-vitaminban, káliumban, szelénben, nátriumban, mangánban, rézben, vasban, kalciumban és foszforban is gazdag. Vitaminja még az E-, B1- és B6-vitamin, viszont teljesen hiányzik belőle a D- és B12-vitamin.

2. Antibakteriális hatású

A növényi rostban gazdag karalábé serkenti, karban tartja emésztésed, jót tesz a bélműködésnek. Remek táplálék energia- és sószegény étkezés kiegészítéséhez. Fogyasztása légúti-, valamint a bőrbetegségek esetén is kifejezetten javasolt, ráadásul antibakteriális hatása van.

, Image: 14262150, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Panthermedia

3. Fogyókúrás „kellék”

Hámozva, nyersen és főve egyaránt fogyasztható, bármilyen étrendet követsz. Nagy a víztartalma (92%), minimális zsírt tartalmaz, és alacsony a kalóriatartalma is. A karalábéban található izotiocianát segít az ösztrogén termelésében, ezzel meggátolja a rákos sejtek kialakulását. Koleszterint egyáltalán nem tartalmaz.

4. Levelei is ehetők

A karalábé levelei ehetők, és szintén gazdagok tápanyagban, mégis mi a szemetesbe szórjuk. Mostantól tudni fogod, hogy eheted. Sok karotinoid vegyület van bennük, és tartalmaz B-vitaminokat, A-, és K-vitamint is. Elkészítheted főzeléknek, levesnek, de akár még meg is töltheted, mint a káposztát, vagy a szőlőlevelet.

5. A zöld a legjobb

A korai, későtavaszi, nyár eleji fajták 6-8 cm-es átmérővel a legízletesebbek, a későbbiek 8-13 cm átmérővel. Ez azért fontos, mert ha nem szedik le időben a karalábét, – sajnos ez gyakori hiba – akkor a szár és a gumó is fás lesz, vagyis szárazabb, keményebb, és kellemetlen a fogyasztása. Vásárlásnál figyelj oda, hogy a gumók ép felszínűek legyenek. A megrepedt karalábék szintén gyorsan fásak lesznek belül, és ugyanez jellemzi a fehéres, halványzöld gumókat is. Válassz inkább a zöldebből, ha tovább akarod tárolni a hűtődben.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X