Főoldal > DIÉTA > Mi az, Édes? –4,5 kiló mézdiétával 3 hét alatt

Mi az, Édes? –4,5 kiló mézdiétával 3 hét alatt

cukordiétaédességfogyásfogyókúragasztromezszénhidrát
0

Írta: and

Az új módszert Mike McInnes dietetikusnak köszönhetjük, aki az „édes arany” titkait kutatva arra a felfedezésre jutott, hogy a méz jótékony hatással van a szervezetünkben zajló anyagcsere-folyamatokra.

Ennek köszönhetően rendszeres fogyasztása esetén minimálisra csökkenthető vele a cukor utáni vágyunk. Egy-két diétás alapszabállyal kombinálva pedig könnyedén búcsút inthetsz az utolsó pluszkilóknak anélkül, hogy teljesen le kellene mondanod az édes ízről! Ugye, hogy jól hangzik? Akkor kövesd a lépéseket, szokd meg az új ritmust az első 3 napban, és aztán hajrá, háromhetes mézdiéta!

1. LÉPÉS: cukor helyett

A legtöbben még mindig a zsírokat tartják az elsőszámú diétagyilkosnak, pedig a finomított szénhidrátok királynője, vagyis a cukor legalább ennyire akadályozhatja a fogyást. Első lépésként tehát hagyj el minden cukrot az étrendedből, és ahol csak lehet, használj helyette mézet – de csak harmadannyit, hiszen az sokkal édesebb. Teheted teába, kávéba, a reggeli joghurtodba, de főzés közben is számíthatsz rá. Ezen kívül lefekvés előtt fél órával keverj bele egy csésze langyos vízbe 1-2 evőkanál mézet, és lassan kortyolgasd el. Ez kellőképpen felturbózza az alvás közbeni zsírégetést, és kellő mennyiségű szénhidrátot biztosít az éjszakai élettani folyamatokhoz.

EXTRA TRÜKK

A kristályok vagy az ikrásodás nem azt jelenti, hogy a méz rossz minőségű, a jelenséget a mézben található természetes cukrok okozzák. A repce- és borostyánméz gyorsan, akár két hét alatt is ikrássá válhat, míg a jó minőségű akácméznél ez a folyamat sokkal lassabb. 

Vigyázz, ha diabéteszes vagy!

Sajnos a méz ugyanúgy megemeli a vércukorszintet, mint a cukor, ezért a cukorbetegségben és inzulinrezisztenciában szenvedő betegeknek érdemes csínján bánni vele.

mez2.jpg ()

2. LÉPÉS: a negyedes szabály

A cukor elhagyásával már jelentősen visszaszoríthatod a szénhidrátfogyasztásodat, de azért nem árt résen lenni a többi kalóriadús étellel sem. Válaszd a finomítatlan szénhidrátokat, például a barna rizst, a teljes kiőrlésű tésztákat, a gabonákat, amelyek étkezésenként legfeljebb az adag egynegyedét tegyék ki, így végig kordában tarthatod az elfogyasztott kalóriamennyiséget. Sajnos a burgonyáról magas szénhidrát- és keményítőtartalma miatt egy időre le kell mondanod, hiszen könnyedén felboríthatja a vércukorszintedet, ezzel pedig a rád törő éhségrohamokat kockáztatnád meg. A sült, főtt, pürésített krumplinak mind a raktárban a helye – nem beszélve a csipszekről…

EXTRA TRÜKK

Heti egyszer tarts gabonamentes napot, amikor csak zöldségeket, gyümölcsöket, húst, zsírszegény tejtermékeket, olajos magvakat és persze mézet fogyasztasz – ezzel új fokozatra kapcsolhatod a diétádat!

wellness_c.jpg ()

A cikk a Wellness magazin 2014. májusi számában jelent meg. 

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X