Főoldal > DIÉTA > Az 5 leghatékonyabb csíra az egészségért

Az 5 leghatékonyabb csíra az egészségért

anyagcserebrokkolicsíracsíracsíráztatáslucernacsíraméregtelenítésretekcsíraszójacsírazellercsírazöldség
0

Írta:

A csírák kiváló méregtelenítők, serkentik az anyagcserét, és késlelteti az öregedést is. Ismerkedj meg a leghatásosabb csírákkal!

Brokkolicsíra

A brokkolicsíra fogyasztása segít megelőzni a vérszegénység kialakulását, hatóanyagai védik a szívet, a tüdőt, támogatják az immunrendszer védekező mechanizmusát. A brokkoliban, illetve annak csírában izoláltak először egy szulforafán nevű anyagot, amelyről kiderült, hogy valóban számos rákellenes hatást mutatnak. Lassítják a rákos sejtek szaporodását, és aktiválni képesek az egyik legfontosabb szabad gyökök elleni védekező mechanizmust a szervezetben. Pozitívan befolyásolja a sejtek egészséges fejlődését az emberi szervezetben, és lassítja a bőr öregedését is.

Lucernacsíra

A lucerna tápérték szempontjából a legelső helyen van a csírák között. Rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, fehérjében, és minden esszenciális aminosav megtalálható benne, mérgeket semlegesítő és kihajtó hatása minden más megvizsgált ételét felülmúlja. Növeli a szervezet betegségekkel szembeni ellenálló képességét, főként a gyulladásos megbetegedésektől véd. Segít megelőzni a kifáradást, a szervezet kimerülését, és beállítja az optimális kalcium-foszfor arányt is a szervezetben. A lucernacsírában megtalálható szaponin nevű vegyület is, amely az érfalakról lekaparja, és feloldja a lerakódásokat. Megelőzhető ezért vele a komoly érszűkület, valamint csökkenti a vércukorszintet is.

Retekcsíra

A retekcsíra a természetes antibiotikumok közé tartozik. Hatékony vértisztító hatású, megtalálható benne az A-, B1-, B6-vitaminok. Ásványi anyagok közül a kálium, a vas, a foszfor, és a folsav is. Hatásos méregtelenítő és immunerősítő. Tisztíthatja a légzőszerveket, nyálkahártyát, ezzel gyorsan gyógyíthatja a megfázást, a homlok-, orrmelléküreg dugulást, és az elhúzódó asztmára is hatásos. Mivel hőt is termel, könnyebben leválnak a lerakódások. De ennek köszönhetően a az emésztést is segíti, ugyanakkor étvágyfokozó is. Sok folyadékot kell inni hozzá, mert nagyon erős a hatása.

Szójababcsíra

A szójabab a borsóhoz és a babhoz hasonlóan magas E-vitamin és vas tartalommal rendelkezik. Fogyasztása csökkentheti a magas koleszterint és a szívkoszorúér-megbetegedések előfordulását. Megelőzheti a rák, szívinfarktus, és a magas vérnyomás kialakulását. A vastartama csökkentheti a fáradtságot, enyhíti a premenstruációs időszak fájdalmait. Segít semlegesíteni a szervezetben felgyülemlett, káros hatású szabad gyököket.

Zellercsíra

A zellercsíra is gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, a kalóriatartalma viszont nagyon alacsony. Rengeteg a K- és az A-vitamin, jó forrása a molibdénnek, a folsavnak, a káliumnak, valamint az élelmi rostoknak. Igazi antioxidáns-bomba. Jótékonyan hat a májra, enyhe vízhajtóként is működik, így a vérnyomásra is kedvező hatással van.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X