Főoldal > DIÉTA > 9 fitfood, amiket azonnal ki kell próbálnod

9 fitfood, amiket azonnal ki kell próbálnod

egészségételgasztrogyümölcskefirtea
0

Írta: and

Mielőbb illeszd be az étrendedbe ezeket a szuperételeket!

Lilaburgonya

Bizony, jól olvastad: már nem csak hagymából és káposztából, de burgonyából is létezik lila fajta, ami nem csupán nagyon szép, de irtó egészséges is, pont amiatt az összetevő miatt, amitől a színét kapja. Az anthocianin nevű hatóanyag óvja a szívedet, hasznos a rák elleni harcban, segíti az anyagcserédet, és még a memóriádat is serkenti. A lilaburgonyát ugyanúgy készítsd el, mint a fehéret, de vigyázz, az íze kicsit kesernyésebb.

Matcha tea

Ez a név talán már ismerősen cseng, de azért hadd soroljuk fel, miért fantasztikus ez a speciális zöld tea: rengeteg C-vitamint és cinket tartalmaz, valamint olyan más összetevőket, amik védelmet nyújtanak a szívbetegségek és a rák ellen, és még az anyagcsere-folyamatoknak is hasznára vannak. Készítsd el teának, keverd smoothie-ba vagy sütitésztába: mindenhogy remek!

Szeder

Oké, ez nem új a nap alatt, de nem lehet elégszer elmondani, mekkora egészségbomba a szeder: azon túl, hogy irtó finom, sok-sok proteint tartalmaz, és magnéziumban és rostokban is az egyik leggazdagabb a gyümölcsök közül. Az elkészítést rád bízzuk, a lehetőségek száma végtelen!

Kefir

Legközelebb, ha a nagyid egy pohár kefirt reggelizik, társulj be te is, a kefir ugyanis ötször annyi probiotikumot tartalmaz, mint a natúr joghurtok. Foszfor, kálcium, emésztést elősegítő összetevők sokasága: csak néhány ok, hogy a kefir mellett dönts, a hagyományos megoldás mellett pedig smoothie-t és parfét is készíthetsz belőle.

Maca

Ez a különleges, porállagú ízesítőszer nagy mennyiségben tartalmaz aminosavakat, telítetlen zsírokat és ásványi anyagokat, így szuper hatással van az energiaszintedre (és bizony, a libidódra  is), ezen kívül pedig antioxidánsokban, vasban és C-vitaminban gazdag, tehát valódi erősítőcsomag. Add shake-hez, szórd sütik tetejére vagy keverd a müzlidbe, de tegyél hozzá egy kis barna cukrot is, mert enyhén keserű.

Sacha Inci magvak és olaj

Újabb csonthéjas, amiről még sosem hallottunk, viszont irtó egészséges: a furcsa nevű magvakban és olajukban omega-3 és omega-6 zsírsav, A- és E-vitamin, valamint jód halmozódott fel azért, hogy óvja a tested savegyensúlyát, a koleszterinszintedet, valamint segítsen a szívbetegségek és a diabétesz elleni harcban. Használd a magokat nasiként, illetve szórd őket – vagy az olajukat – salátára!

Gyermekláncfű-levél

Hitted volna, hogy gyerekkorunk kedvenc játékának a levele az egyik legegészségesebb növény a világon? Elképesztően sok kálciumot, vasat és rostot tartalmaz, valamint A, C, és K-vitaminban gazdag, tehát igazi szuperkaja. Elkészítheted salinak, leforrázhatod teának és zöld turmixot is csinálhatsz belőle, de mivel egy kicsit ő is keserű, adj hozzá némi cukrot.

Pichugyümölcs

Ez az éretlen koktélparadicsomra hajazó, édeskés gyümölcs annyi D-vitamint tartalmaz, amennyi csaknem a teljes napi szükségletedet fedezi, és tele van olyan összevetőkkel, amik segítik a sejtek újraépülését, és gyulladáscsökkentő hatásúak is. Édes salátákhoz vagy édes omletthez ajánljuk, de étcsokival együtt is isteni.

kiwicha2.jpg ()Kiwicha

A végére még egy kevésbé ismert, de annál egészségesebb étel: a kiwicha-magvakban többek között protein, aminosavak, vas, mangán, magnézium, foszfor és réz található, ezek pedig egyebek mellett egyensúlyban tartják a koleszteinszintedet, valamint védik az immunrendszered és a szíved. Megfőzve köretnek használható rizs helyett, kipattogtathatod, mint a kukoricát, de kitűnő kenyérpótlék is.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X