Főoldal > DIÉTA > 7 népszerű edzés utáni étel, amely valójában hizlal

7 népszerű edzés utáni étel, amely valójában hizlal

diétaedzésételfehérjefogyásmozgássportszénhidrátszénhidrátfeltöltés
0

Írta:

Kiderült: a gyümölcsös görög joghurt nem izmosít, hanem egyenesen kövérít!

Több mint fél órát izzadtál az ellipszis tréneren? Addig emelted a súlyokat, amíg a bicepszed teljesen beállt? Ideje hát az edzés utáni töltésnek, vagy nem? De mit is együnk ilyenkor?

Ha a testmozgás nem túl hosszú és intenzív, valójában nincs szükség edzés utáni nasira, mert az extra kalóriabevitel csak a súlyunkat gyarapítja. Ilyenkor elegendő az elvesztett vizet pótolni, a szokásos diétát pedig tartani.

Azonban, ha az edzés intenzív volt, és/vagy több mint egy órán át tartott, akkor egy órán belül ételt és italt kell bevinni a szervezetünkbe. A következő 7 élelmiszert azonban kerüld, mert bármilyen gyakran is fogyasztják testmozgás után, valójában nem izmosítanak, hanem kövérítenek.

1. Bolti turmix és smoothie

A bolti smoothie-knak magas a kalóriatartalma, a szénhidrát-fehérje arányuk viszont nem megfelelő edzés utánra. Egy „egészséges” ital akár 500 kalóriát és 100 gramm cukrot is rejthet.

Jobb választás: készíts otthon kalóriaszegény smoothie-t vagy keresd a cukormentes fehérjeturmixokat.

2. Avokádó

Hogy lehet a szuperélelmiszernek számító avokádó rajta a listánkon? Ha az edzés utáni táplálkozásról beszélünk, jó tudni, hogy a zsír lelassítja testünk újraépülését. Ilyenkor szénhidrátban és fehérjében gazdag táplálkozásra van szükségünk. A zsír lelassítja a szénhidrátok és fehérjék emésztését, gátolja azok felszívódását. Épp ezért megfelelő étkezések közötti étvágyelvevő nasinak, de edzés után inkább káros.

Jobb választás: a humusz vagy a natúr mogyoróvaj.

3. Joghurtos bevonatú mazsola vagy mandula

A „joghurttal” bevont termékek csak a nevükben egészségesek Valójában nem tartalmaznak joghurtot, csak cukrot és finomított olajat. A mazsola és a mandula önmagában is elég édes nasi, nincs szükség plusz bevonatra.

Jobb választás: egyél meg egy tenyérnyi magvat és szárított gyümölcsöt, mint a mandula, a dió, a pekándió, a mazsola, a cseresznye és az áfonya. Ezekben a magmixekben sokkal jobb a szénhidrát-fehérje egyensúly. A szárított cseresznye ráadásul gyulladásgátló tulajdonsággal is rendelkezik, így tökéletes választás az újraépítéshez.

4. Mogyoróvajas vagy lekváros szendvics

A kemény edzés után majd meghalsz egy mogyoróvajjal vagy lekvárral gazdagon megkent kenyérért? Ne tedd tönkre a munkád eredményét finomított szénhidráttal és cukorbombával!

Jobb választás: a fehér kenyér helyett mindenképp teljes kiőrlésűt és kevesebb szénhidrátot tartalmazót vegyél, amire cukor hozzáadása nélkül készült mogyorókrémet vagy diétás lekvárt kenj vékonyan. Még ennél is jobb alternatíva, ha banánszeletekre kensz natúr mogyoróvajat vagy reszelt almát forgatsz meg cukormentes lekvárban.

, Image: 215784470, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

5. Gyümölcsös görög joghurt

Ne gondolod, hogy az ízesített görög joghurt jó választás, csak azért, mert magas a fehérjetartalma. Egy pohár több mint 5 teáskanál cukrot tartalmaz, és ez még az „egészségesebb” márkák termékeire is igaz. Hihetetlen, de néhány joghurtban több cukor van, mint egy fánkban.

Jobb választás: tedd le a voksodat kizárólag a natúr joghurt mellett, és ha fel akarod dobni az ízét, akkor tegyél bele friss gyümölcsöt.

6. Energiaszelet

A bolti energiaszeletek tele vannak cukorral és mesterséges összetevőkkel, továbbá sokkal több kalóriát tartalmaznak, mint amennyire edzés után valójában szükségünk van. Alaposan nézd meg a tápanyagtartalmat is a címkén, mert többségük egyáltalán nem tartalmaz sok fehérjét, vagy nem megfelelő a fehérje-szénhidrát összetételük.

Jobb választás: keresd azokat a termékeket, amelyek 200 kalóriánál kevesebbet tartalmaznak, cukortartalmúk pedig nem éri el a 10 grammot. Figyelj arra, hogy fehérjét viszont bőségesen tartalmazzon.

7. Bagel

Senki nem gondolja, hogy a bagel egészséges étel, azonban állóképességi edzések, versenyek után gyakran fogyasztják. Az akár 350-400 kalóriát tartalmazó bagel azonban csak gyors szénhidrátforrás, tápanyagtartalom nélkül.

Jobb választás: vegyél teljes kiőrlésű pitát vagy tortillát, és tegyél bele sovány fehérjét (csirkét vagy pulykát), sok zöldséggel.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X