Főoldal > DIÉTA > 6 étkezési hiba, amit te is elkövetsz

6 étkezési hiba, amit te is elkövetsz

diétadiétahibaéhségéhségérzetétkezés
0

Írta:

Szeretnél egészségesebben étkezni, de valamiért nem megy? Tudd meg az okokat!

Megkérdeztünk pár étkezési szakértőt, mi lehet az oka annak, hogy az életmódváltás jelei nem mutatkoznak.

Itt a 6 leggyakoribb baki!

1. Körülveszed magad ételekkel

Egy friss egyetemi tanulmány igazolta, hogy a legtöbb ember szereit magát körülbástyázni mindenféle ételekkel, a leggyakrabban egészségtelen nassolnivalókkal. Sajnos az ilyen könnyen elérhető sütik és chipsek a legrosszabbat hozzák ki belőled, például plusz kilókat. Takaríts el mindenféle ételt a dolgozóasztalról és a kanapé mellől, mert ha karnyújtásnyira van, nem fogsz tudni ellenállni. Ha leküzdhetetlen vágyat érzel valamilyen nasira, próbálkozz csíkokra vágott zöldséggel vagy gyümölccsel.

2. Sokszor keveset eszel

Az elmúlt évek egyik legnagyobb trendje a „sokszor keveset” diéta. A Kaliforniai Egyetemen azonban végeztek egy kutatást, mely során beigazolódott: a többszöri evés többszöri túlevéshez vezet. A gond nem azzal van, ha tudod tartani a korlátokat a „kis” étkezések kapcsán, hanem azzal, ha minden alkalommal túleszed magad. Nem meglepő, így a napi kalóriabeviteled is túlmutat majd a megengedetten.

3. Még mindig nem tudod megkülönböztetni a rossz és jó zsírokat

„A legtöbb ember még mindig nem hiszi el, hogy vannak bizonyos zsírok, melyek kifejezetten jók a szervezet számára.”- mondja Alice Lichtenstein, az Tufts Egyetem egyik kutatója. Természetesen a transzzsírokat kerüld el, de az emberi szervezetnek szüksége van egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokra. Az ilyen jó zsírok forrása például a hal, magvak, avokádó, szójabab.

Model., Image: 41293291, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, BSIP

4. Pénzt szeretnénk megtakarítani

Az emberek azt gondolják, az éttermi, étkezdei ebéddel pénzt spórolnak meg, de ilyenkor sajnos gyakrabban választanak valami kalóriadús, egészségtelen fogást. Ha nincs is időd vagy lehetőséged otthon főzni magadnak, az étkezdében a döntést inkább az eszeddel hozd meg, ne a pénztárcáddal. A diétád érdekében válassz valami zöldséget és fehérjében gazdag sovány húst, ne pedig tésztát. Ha pedig más nincs, figyelj az adagokra, annyit egyél, amekkora a tenyered (a férfiaké nagyobb, a gyerekeké kisebb), hiszen ekkora méretű ételnek elégnek is kell lennie, hidd el.

5. „Hiszen ez csak folyadék”

Tisztázzuk újfent: ha nem vizet vagy üres teát iszol, az is kalória. És igen, beleszámít a napi kalóriabeviteledbe. Ha cukros levekkel, szénsavas üdítőkkel csillapítod a szomjad, a folyadékpótlás során sok-sok extra kalóriát viszel be. Ha napi szinten csupán 2 habos, szirupos, cukros tejeskávét elfogyasztasz, máris megittad a napi kalóriaszükségleted felét.

6. Nem ismerjük jól az éhségérzetet

A túlevés általában a szokásokon múlik. Ha például mindig tévézel vagy internetezel evés közben, idővel az egyik inger kiváltja a másikat, hiába csak lazítanál a kedvenc sorozatod mellett, éhesnek fogod magad érezni. Nagy probléma még ezen felül, hogy sokszor akkor is eszünk, amikor igazából folyadékra vágyna a szervezet. Amikor éhesnek érzed magad, igyál meg egy nagy pohár vizet, hátha igazából ez volt a diszkomfort érzés oka.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X