Főoldal > DIÉTA > 5 koffeinmentes ételkombó, ami jobban felpörget, mint a kávé

5 koffeinmentes ételkombó, ami jobban felpörget, mint a kávé

avokádóbanánételételkombinációétkezésfehérjefehérjebevitelkávékoffeinlazacmandulareggelispenóttojászabkása
0

Írta:

Kávé helyett akár ételekkel is felpörgetheted magad – próbáld ki ezeket a finomságokat!

Egy átlagos felnőtt napi 3 csésze kávét fogyaszt, amely az új kutatások szerint nem éppen káros szokás. A kávé többek között felpörgeti az anyagcserét, javítja a koncentrációt, csökkenti a szív- és a cukorbetegség kockázatát. Azonban, ha gyakran érzed azt, hogy az energiaszinted leesik, lehet, hogy kedvenc italod fogyasztása már nem elég. A krónikus fáradékonyság hátterében legtöbbször a rosszul összeállított étrend áll. Fontos, hogy minden étkezésünk kiegyensúlyozott és tápanyagban dús legyen, hogy egész napra biztosítsuk szervezetünk vitalitását.

Jó tudni, hogy reggeli energiaszintünket az előző esténk határozza meg. Az, hogy mit fogyasztunk vacsorára, befolyásolja alvásunk minőségét, hogy kicsattanó energiával vagy épp kókadtan ébredünk-e. A nem megfelelően összeállított reggeli és ebéd pedig a délutáni alacsony energiaszintért felelős. A cukorban és szénhidrátban gazdag étkezések hatására nem csoda, ha délután már alig tudunk koncentrálni. Azonban, az még meglepőbb, hogy az egészségesnek hitt, kalóriaszegény étkezések, mint a csirkemell vagy lazac salátával, hasonlóan kimerültséghez vezetnek. Ha csak salátát eszünk fehérjével, és kihagyjuk az egészséges szénhidrátot, akkor nem biztosítunk a szervezetünk számára elegendő energiát, ami fáradékonyságot okoz.

Hogy mi a megoldás? Az alábbi ételkombók garantáltan biztosítják, hogy egész nap friss legyél!

Zabkása – fahéj

A zab a legjobb energiát adó szénhidrát, lassan emésztődik és remekül telít. A fahéj nemcsak nagyszerű ízt ad a zabkásának, hanem egyensúlyban tartja a vércukorszintet is, így elkerülheted vele a hirtelen fellépő energiahiányt és éhségérzetet.

Teljes kiőrlésű tortilla – gyömbér

A déli csirkés vagy lazacos salátád mellé egyél meg egy teljes kiőrlésű tortillát, amely egészen estig ellát energiával, anélkül, hogy hizlalna. A párolt húshoz vagy halhoz pedig adj egy kis gyömbért, mert ez természetes stimuláns, ráadásul segíti az emésztést is.

, Image: 254379849, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Banán – mogyoróvaj – kakaóbab

Készítsd el a téli és egészséges változatát a banánhajónak. A banán nagyszerű szénhidrát- és káliumforrás, az utóbbi természetes energiabomba. Ne félj a mogyoróvajtól sem, ha nem a cukros változatot fogyasztod, akkor igen egészségesen gondoskodik a fehérje és a zsír beviteléről. A kakaóbab pedig remekül kielégíti az édesség iránti vágyat, antioxidáns tartalma pedig kiemelkedő.

Humusz – brokkoli – mandula

A humusz is igazán egészséges szénhidrát és fehérje, kiemelkedő arányban tartalmaz élelmi rostokat és ásványi anyagokat. A brokkoli íze remekül illik a humuszhoz, gazdag C-vitaminban és vasban, így segít a fáradékonyság leküzdésében. Ropogtass el hozzá pár szem mandulát is, hogy az egészséges zsír bevitelével még komplexebbé tedd az étkezést.

Tojás – spenót – avokádó

A friss spenótlevelekre dobj tojást, majd ha megfőtt, pár kocka avokádóval dúsítsd. Ez a könnyen elkészíthető étel remek választás azokra a napokra, amikor úgy érzed, fogytán az energiád. A spenót elsőrangú szénhidrát, a tojás gondoskodik a fehérjebevitelről, míg az avokádó az egyik legegészségesebb telítetlen zsírforrás.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X