Főoldal > DIÉTA > 5 jótékony hatás, amit biztosan nem tudtál a naspolyáról

5 jótékony hatás, amit biztosan nem tudtál a naspolyáról

gyógyításgyümölcsnaspolya
0

Írta:

A naspolya kifejezetten a tél gyümölcse, mivel novemberben érik be, így fogyasztása még decemberben is erősen ajánlott!

1. Gazdag vitaminokban

Még az almánál is több C-vitamint tartalmaz, de emellett nagy mennyiségben van jelen benne a B1-vitamin és az A-vitamin előanyaga, a karotin. Ezen kívül pedig magas a szénhidrát- és a pektintartalma is. Érdemes sokat enni belőle, mert a téli megfázásokat teljes mértékben el tudja űzni. Ásványi anyagokban is bővelkedik: vasat, kalciumot és cserzőanyagot is tartalmaz. Vérszegényeknek különösen javasolt a gyümölcs fogyasztása.

2. Hatásos antioxidáns

A naspolyában megtalálható tápanyagok segítenek a szabad gyökök megkötésében. Hatékony antioxidáns, így erősíti a védekező rendszered. Legjobb, ha nyersen – piacon, zöldségesnél – szerzed be, és frissen fogyasztod.

Common medlar with fruits (Mespilus germanica), Bavaria, Germany, Image: 263330325, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER

3. Segíti az emésztést

A már említett pektintartalmának köszönheti azt is, hogy pozitív hatással van az emésztőrendszerre. A gyomorban megkönnyíti az elfogyasztott ételek megemésztését, a belekben pedig segíti az emésztés jótékony működését. Hatásos hasmenés és székrekedés ellen is, ráadásul a gyümölcs rostjai lassítja a szervezetbe jutott szénhidrátok felszívódását is, ezáltal a vércukorszint nem emelkedik meg kórosan.

4. Gyulladások ellen

Már a népi gyógyászat is használta a naspolyát különösen gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt.  A naspolya terméséből és leveléből készítették azt a főzetet, amely hatásos volt a fog-, ínygyulladásokra, de a torokban fellépő gyulladások ellen is hatásos. Meleg tea helyett válaszd nyugodtan a gyümölcsöt.

5. Hatékony bőrápoló

Hatásaiból a szépségipar sem marad ki. Nem csak a különféle betegségek gyógyítására alkalmazható, hanem a bőrápolásban is számtalan módon tud segíteni. Főleg hidratáló és regeneráló hatása miatt érdemes alkalmazni, enyhíti a ráncokat, feszesíti a bőrt. Ráadásul a naspolyából készült készítményeket minden bőrtípusra használhatod.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X