Főoldal > DIÉTA > Ilyen remek hatásai vannak a mogyoróvajnak

Ilyen remek hatásai vannak a mogyoróvajnak

kalóriamogyorómogyoróvajszénhidrát
0

Írta:

Egyél mogyoróvajat, mert finom és egészséges is

Ki ne szeretné, amikor egy egészséges étel finom ízű is? A mogyoróvaj (vagy bármely egyéb magból készült vaj) esetében ez pontosan igaz, mert tele van sok-sok egészséges összetevővel, például B6- és E-vitaminnal, magnéziummal, vassal és szelénnel. A kutatások szerint a mogyoró, illetve mogyoróvaj csökkenti a szívbetegségek és a II-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Sőt, a mogyoróvaj nagyon sokoldalú, hiszen a reggelitől kezdve az ebéden át vacsorára is fogyasztható, sőt, remek nasilehetőséget kínál. Ha az íze nem győzött meg, lássuk, milyen egészséges hatásokkal bír!

Csökkenti az étvágyat

A mogyoróvajban sok a rost (2 gramm 1 teáskanálban) és a fehérje (4 gramm 1 teáskanálban), nincs olyan éhségérzet, melyet ne tudna leküzdeni. Egy tanulmány szerint a reggelire mogyorót fogyasztók sokkal kevesebbet ettek a nap további részében, mint azok, akik nem ettek mogyorót. Ezen felül pedig aktiválja a „jóllakottság” hormon termelését, így kevesebb kalóriával is meg fogsz elégedni.

Segít fogyni

Mivel kontrollálja az éhségérzetet, a mogyoróvaj nagy segítséged lehet a diéta nehéz pillanataiban. A mogyoró-fogyasztók BMI-je sokkal stabilabbnak bizonyult egy kutatás során, mint a mogyorót nem fogyasztóké.

Megvédi az ereket

Telítetlen zsírokban gazdag, ezáltal hatékonyan csökkenti a koleszterinszintet. Azok a nők, akik heti 5 alkalommal fogyasztottak mogyorót (bármilyen formában), 44%-kal kisebb eséllyel lettek szívbetegek – állítja a Harvard egyik kutatócsoportja.

35068403 - homemade peanut butter and bananas in closeup shot

Csodálatos bőrt és hajat eredményez

A mogyoróban található biotin egy B-vitamin, ami elengedhetetlenül szükséges a szép és egészséges bőr és haj számára.

II-es típusú cukorbetegség esetén is ehető

Bármely formája a mogyorónak alacsony szénhidrátmennyisége miatt meggátolja a vércukorszint hirtelen megemelkedését, ezzel meggátolva, hogy a II-es típusú cukorbetegségben szenvedők (és bárki más) cukorsokkot kapjanak.

Oké, természetesen nem ehetsz egész nap mogyoróvajat evőkanállal, ugyanis elég magas a mogyoróvaj szénhidráttartalma, így sok kalóriával lát el, ez pedig hízást fog eredményezni. A legjobb, ha limitálod a napi bevitelt 2 teáskanálnyira. Amikor mogyoróvajat veszel, olyan terméket válassz, ami lehetőleg telített zsíroktól és hozzáadott cukortól mentes.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X