Főoldal > DIÉTA > Egyél halat és élj tovább!

Egyél halat és élj tovább!

étkezéshalhalfogyasztáshalolajomega-3
0

Írta:

Ismerd meg a halfogyasztás előnyeit

Köztudott tény: a hal egészséges és nem hízlal. Ennek oka a benne található omega-3 zsírsav, melynek köszönhetően évekkel hosszabbíthatod meg az életed. Elő a hallal, edd, és ne csak karácsonykor!

A rendszeres halfogyasztás akár két évvel is meghosszabbíthatja az életet – derült ki amerikai kutatók vizsgálatai során. Az sem titok, hogy az északi népek – kiváltképp a tengerpartok lakói – jóval hosszabb életet élnek, mint mások. Amennyiben hihetünk a statisztikai adatoknak, Finnországban és Svédországban közel nyolcszor annyi hal fogy évente, mint hazánkban. Igaz, ott olcsóbb is ez az isteni eledel.

Az omega-3 zsírsavak szerepe

Emlegetjük sokszor, de mi is azaz omega-3 zsírsav? Többszörösen telítetlen zsírok: ide tartozik a dokozahexaén-, az eikoza-pentaén- vagy az alfa-linolénsav. Számos élettani folyamatban fontos szerepet játszanak, kezdve a vérnyomás szabályozásától a gyulladások csökkentéséig. Az omega-3 zsírsavakban bővelkedő tengeri halak fogyasztása csökkenti a szervezetben a trigliceridek szintjét – ezek a vérzsírok növelik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Elsősorban a tengeri halak biztosítják szervezeted számára az egészségvédő hatású omega-3 zsírsavakat. Egyél tehát több sötétebb húsú tonhalat, heringet, makrélát. De a hideg vizekben élő lazac és tavi pisztráng ugyancsak gazdag forrásai az omega-3-nak.

Vitaminban is gazdag

A halak D-, B2-, B12-vitaminokban, valamint ásványi anyagokban és nyomelemekben is bővelkedik, legyen az jód, szelén vagy fluor. Kedvező energia- és zsír-, valamint átlagosan 15-20 százalékos a fehérjetartalma van. A vörös és az olajos húsú halak kétszer annyi energiát tartalmaznak, mint a fehér húsúak.

Jótékony hatásai

A gyakori halfogyasztás csökkenti az időskori szem-megbetegedéseket, a mellrák, az infarktus, az érelmeszesedés és az agyvérzés kockázatát, és hatékony segítséget nyújt a depresszió ellen is. Gátolja a vérrögképződést, mérsékeli a vérzsírszintet, szabályozza a vérnyomást, ezáltal képes csökkenteni a koszorúér megbetegedések veszélyét is. Távol tarthatja az elbutulást: védi az idegsejteket, csökkentik a gyulladást esélyét is. Emellett erősíti a hajat és a körmöket, szépíti a bőrt. Fontos tudni, hogy a hal allergiát válthat ki, ezért fogyasztását csak egyéves kor után ajánlott elkezdeni, tökéletesen szálkamentes formában.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X