Főoldal > DIÉTA > A cékla 5 szuper gyógyhatása

A cékla 5 szuper gyógyhatása

antioxidánscéklavas
0

Írta:

Számtalan jó tulajdonsága van a céklának, ismerd meg ezeket!

A kissé földízű, édeskés zöldség megosztó, már ami a kedvelését illeti. Akik fogyasztják, azok is többnyire csak savanyúság formájában, pedig a cékla főzve is finom, tápláló és számtalan jótékony hatással rendelkezik.

A céklát ősidők óta ismeri és használja az emberiség, ennek oka, hogy hamar felismerték a szervezetre gyakorolt jótékony tulajdonságait. A cékla lúgosít, kiváló antioxidáns és segíti a vörösvérsejtek képzését, méregteleníti a bélcsatornát, szabályozza az anyagcserét és még a diétába is remekül beilleszthető.

1. Levében van a legtöbb vitamin

A cékla kiváló kálium-, kalcium-, vas-, szilícium- és magnéziumforrás, de tartalmaz rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, folsavat, niacint és biotint is. Ezen kívül tartalmaz folsavat is, ami jól hat a hormonokra. A rengeteg kálium jót tesz a testnek, főként az izomzatnak, és akkor fejti ki legjobban a vitaminban bővelkedő szerepét, ha a levét fogyasztod. Éppen ezért a cékla a manapság népszerű smoothie-k gyakori alapanyaga. Érdemes kipróbálnod, akár magában, akár más zöldséggel – uborkával, avokádóval – kombinálva. A rubinvörös zöldség rendkívül erős vérképző hatású, a benne lévő nyomelemeket a test jobban tudja hasznosítani, valamint a vörösvérsejtek regenerálódását és képződését egyaránt serkenti.

2. Rákellenes csodanövény

Kiváló antioxidáns tulajdonsággal rendelkezik. Különösen a májra – a test legfontosabb méregtelenítő szervére – van jó hatással. A májban a méreganyagok lebontása során szabadgyökök képződnek, melyeket a cékla antioxidáns hatóanyagai semlegesítenek. A méregtelenítés pedig az ideális testsúlyod elérésében is segít.

3. Fejlődési rendellenességek ellen is hatásos

Az ősi rómaiak a céklalevet láz és székrekedés kezelésére fogyasztották, valamint afrozidiákumnak is tulajdonították, melyet azóta tudományos úton bizonyítottak. Sőt, azóta arra is fény derült, hogy a zöldségben található folsavnak köszönhetően a terhesség korai szakaszában számos fejlődési rendellenesség – például a nyitott gerinc – kialakulása is megelőzhető a céklával, ezért a kismamák számára különösen ajánlott a fogyasztása. Ráadásul segíti a sebgyógyulást, és az izomszövet épülését is.

4. Javítja az állóképességet

Ha rendszeresen sportolsz, ne feledkezz meg a céklaléről, mely állóképesség-fejlesztő tulajdonságokkal is rendelkezik. Mindez a zöldség szokásosnál magasabb nitráttartalmának köszönhető, hiszen már mindössze egy grammnyi adagban is nagyjából 20-szor több található ezen anyagból, mint bármelyik más zöldségben. Ez az összetétel elősegítheti a véráramlást és az alacsony vérnyomást is.

5. Elbutulás ellen

Nem is gondolnád, de a cékla a demenciát – köznapi nevén az elbutulást – is gyógyíthatja. A benne található nitrogén-monoxid ugyanis javítja a vér áramlását, ezáltal pedig segíti az agy működését. Hatásos lehet az Alzheimer-kór ellen is. Száz gramm cékla már fedezi a napi ajánlott rostfogyasztás 10 százalékát is.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X