Főoldal > DIÉTA > Alkosd meg a saját energiaitalod!

Alkosd meg a saját energiaitalod!

diétaenergiaenergiaitalerőfeltöltődésfogyásgyümölcsitalnövényzöldség
0

Írta: and

Gatorade, Powerade, elektrolitokkal dúsított italok… ezek jók neked, igaz? Látjuk, amikor a profi atléták a neon-színű italokat kortyolgatják.

Ezek az italok segítik a test harmóniáját megtartani az elektrolitok segítségével, akár edzés alatt vagy után fogyasztod őket. Ám ha jobban belegondolsz, mégiscsak egy rakat pénzt költesz egy adag színes, cukros vízre. A feldolgozott és finomított édesítőszerek (pl. magas fruktóztartalmú kukoricaszirup) soha nem jók. A mesterséges színezék és ízek nem feltétlenül tesznek rosszat az egészségnek, mégsem ezek jelentik az egészség forrását.

Biztos gondolkodtál már rajta, hogy szükséged lenne valami olyan italra, amely helyreállítja edzés után a szervezeted. Azonban fontos tudnod, hogy nagy különbség van a profi sportolók órákig tartó nehéz edzései és a 15 perces kocogás között! Másrészt pedig a tested okos, a kiegyensúlyozott táplálkozás és egészséges életmód elég az elektrolitszint fenntartásához. Egy-egy keményebb edzés után azonban jól eshet egy házi készítésű, egészséges és finom ital, próbáld ki ezeket! 

Citromos-mézes finomság

Hozzávalók:

¼ csésze frissen préselt limelé
¼ csésze frissen préselt citromlé
1 ½ vagy 2 csésze friss víz, attól függően, hogy milyen intenzív ízt szeretnél
1/8 teáskanál tengeri só
2 evőkanál természetes édesítőszer vagy méz

Elkészítés:
Tedd az összes hozzávalót a turmixba és addig turmixold, ameddig a méz fel nem oldódik! Ha nincs turmixod, csak tedd egy jól záródó üvegbe és zárd össze! Ezután tölts egy nagy pohárral, dobj bele néhány jégkockát és élvezd!

Narancsos-mézes itóka

Hozzávalók:

¼ csésze frissen préselt citromlé
½ csésze frissen préselt narancslé
1 ½ vagy 2 csésze friss víz
1/8 teáskanál tengeri só
2 evőkanál természetes édesítőszer vagy méz

Elkészítés:
Ugyanaz, mint fent. Bártan csinálj dupla adagot, és kísérletezz a különböző ízekkel! A citrusfélék, különösen a narancs remek forrása az elektrolitoknak.

energia2.jpg ()

Édes és krémes ital

Hozzávalók:

3 csésze kókuszvíz
1 csésze eper
1 csésze friss víz
1/8 teáskanál tengeri só
2 evőkanál természetes édesítőszer vagy méz

Elkészítés:
Dobj be mindent a turmixgépbe, hagyd addig dolgozni, ameddig a keverék nem lesz sima és homogén!

Mik az elektrolitok és miért van rá szükség?

A világban rengeteg elektrolit van, de a szervezetnek alapvetően kalciumra, káliumra, nátriumra, magnézium-kloridra, hidrogén-foszfátra és hidrogén-karbonátra (sóra) van szüksége. Ezek az elektrolitok létfontosságúak a szervezet számára. Az elektrolitok szabályozzák az idegek és izmok működését, a folyadékpótlást, a sérült szövetek újjáépítését és a vérnyomást is. Az izmoknak leginkább a kalciumra, nátriumra és káliumra van szüksége.

Észre fogod venni, hogy mennyit segítenek az elektrolitok a kemény edzés után és alatt. Természetesen a kisegyensúlyozott és harmonikus étrend és életvitel mellett. A terhesség és diéta alatt is fontos az elektrolitok pótlása – ezeket a finom italokat pedig bátran fogyaszthatod!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X