Főoldal > DIÉTA > A rezisztens keményítő az új fogyókúrás csodaszer?

A rezisztens keményítő az új fogyókúrás csodaszer?

diétaétkezésfogyáskeményítőrezisztens keményítőrizsszénhidráttáplálkozás
0

Írta:

Íme, egy újabb ok, hogy ismét együnk szénhidrátot! A kutatások szerint a főtt, majd lehűtött tészta- és krumpli saláta lesz az új barátod.

 

A szénhidrát imádóknak újabb jó hírünk van: a Sri Lankai kutatók rájöttek, hogyan lehet a rizs kalóriatartalmát 50%-kal csökkenteni, anélkül, hogy megváltozna az íze. Azt találták, hogyha a rizst olajban megfőzzük, és egy éjszakára betesszük a hűtőbe, akkor nő a benne található a rezisztens keményítő mennyisége. Ez egy olyan szénhidrát, amelynek nincs kalóriaértéke, mivel a szervezet nem képes megemészteni. A kutatók szerint ez a jelenség a tésztán, a krumplin, a zabkásán, és minden más, magas szénhidráttartalmú ételen is működni fog. Így kihasználhatjuk a rezisztens keményítő kalóriacsökkentő hatását, anélkül, hogy megváltozna kedvenc ételeink íze. Hát nem csodás?

Mi is a rezisztens keményítő és miben található meg?

A rezisztens keményítő csodája, hogy a természet által adott. A keményítő vegyi fajtája, amely diétás rostként viselkedik, emésztés nélkül haladva végig a bélrendszerben. A szervezet képtelen energiává alakítani, így nincs kalóriaértéke. Olyan ételekben található meg természetes formájában, mint a lencse, a fekete bab, a zöldbab, a zab és az árpa. Az élelmiszergyártók pedig képesek iparilag előállítani a normál keményítőből, amilyen a búza is.

rezisztens2.jpg ()

Hogyan segíti a fogyást?

Azoknak, akik napi szénhidrátbevitelük 5%-át rezisztens keményítőből veszik magukhoz, 20-25%-kal gyorsabb lesz a zsíranyagcseréjük. A rezisztens keményítő ráadásul segít elkerülni az étkezések közötti inzulin ingadozást, amely arra sarkalja a szervezetet, hogy égetés helyett raktározza a zsírt. A nap folyamán kevésbé leszünk éhesek, az egyik tanulmány szerint akár napi 300 kalóriát is megtakaríthatunk.

Hogyan vehetünk magunkhoz több rezisztens keményítőt?

A rezisztens keményítő leginkább a tésztában, a rizsben és a krumpliban található, így érdemes beiktatni őket az étrendünkbe. Semmi mást nem kell tenni, mint megfőzni a felsorolt szénhidrátokat és hideg helyre tenni fogyasztás előtt. Ugyanis a hőmérsékletváltozás hatására válik az emészthető keményítő rezisztens keményítővé. Érdemes lassan párolni az ételeket, mert így több rezisztens keményítő szabadul fel, mintha gyorsan sütnénk vagy mikróznánk.

Mennyi rezisztens keményítőt kell bevinnünk a sikeres fogyáshoz?

A táplálkozási szakértők szerint az ajánlott napi mennyiség legalább 10 gramm. Ennyi beviteléhez például fél csésze csicseriborsóból és egy csésze tésztából juthatunk. A mennyiséget akár napi 40 grammig is felvihetjük. Érdemes azonban lassan emelni a mennyiséget, hogy elkerüljük a kellemetlen emésztési tüneteket, például a gázosodást.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X