Főoldal > DIÉTA > Quinoa, a kalóriaszegény, gluténmentes csodaszer

Quinoa, a kalóriaszegény, gluténmentes csodaszer

cukormentesdiétaétkezésfogyásgluténgluténmenteshízáskalóriaszegényquinoatáplálkozás
0

Írta:

Lassan meghódítja a tudatos táplálkozás híveit a quinoa, amely valójában nem is gabona, hanem egy libatopfélékhez tartozó növény magja. Népszerűségét annak köszönheti, hogy tele van fehérjével, tartalmazza az összes aminosavat, és különösen gazdag lizinben, mely elősegíti az egész test szöveteinek egészséges növekedését.

 

Nem csak étel, gyógyító szer is

A quinoa története valamikor 8-9000 évvel ezelőtt kezdődött a Titicaca-tónál, így nyugodtan mondhatjuk, hogy ősi egészségforrásról van szó. A legtöbb ókorban ismert és használt növényhez hasonlatosan a quinoa sem csak étkezési célokat szolgált, hanem gyógyításra és szertartásokhoz is használták. A burgonya és a kukorica mellett a harmadik legfontosabb alapanyag volt az emberek számára. A quinoa íze diós, kifejezetten kellemes, ezért is válhatott könnyen kedvencé.

quinoa2.jpg ()

Hatékony összetevői

A Chenopodium növénycsalád gyümölcse gluténmentes, nagyon könnyen emészthető, magas a fehérjetartalma és tartalmazza mind a kilenc esszenciális aminosavat. Gazdag káliumban, mangánban, kalciumban, magnéziumban, vasban, rézben és foszforban, valamint nagyobb mennyiségű B-, C- és E-vitamint is tartalmaz. Továbbá az öregedésért is felelős szabadgyököket hatástalanító béta-karotin is van benne. És mivel nem tartalmaz glutént, lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Élelmi rostokban igen gazdag a növény, ezért különösen javasolt a fogyasztása székrekedéssel küzdők és fogyókúrázók számára. Ha utóbbi csoportba tartozol, azért is hasznos, mert nagyon alacsony a kalóriatartalma, ráadásul lúgosító hatással is bír. Leggyakrabban gyomorpanaszok esetén érdemes kipróbálni, de megszünteti a migrént, és javasolt cukorbetegeknek, szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek, valamit csontritkulás esetén is kiváló.

Keresd a boltokban!

Az üzletek pocain háromféle quinoával találkozhatsz. A köles és a szezámmag közötti mérettel bíró quinoaszemek elefántcsontszínűek, pirosak vagy feketék. A szín és az íz között némi összefüggés tapasztalható, de az aromája mindnek hasonló. Önmagában, egy kevés vajjal vagy olívaolajjal, sóval, borssal, kakukkfűvel, vagy más fűszerekkel köretként tálalható. Készíthetsz belőle salátát, tölteléket, de gyümölcsökkel laktató reggeli vagy uzsonna is lehet belőle. Főzése egyszerű, a mosást követően, kétszeres vízben – forrást követően fedő alatt – párold nagyjából negyed óráig, utána már tálalható is.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X