Főoldal > DIÉTA > Eper a fáról: a merész vitaminforrás

Eper a fáról: a merész vitaminforrás

diétaepereperfaétkezésfogyásgyümölcstáplálkozásvitamin
0

Írta: and

Az eperfa levelét, ágát és kérgét régóta használják a kínai orvosl&aacute

Az eperfa levelét, ágát és kérgét régóta használják a kínai orvoslásban. A fekete, a piros, és fehér eperfa igen elterjedt szinte az összes kontinensen. Gyümölcsét éretlenül nem szabad fogyasztani, de ha megérett, annyi vitamint juttat a szervezetedbe, hogy egész télen élvezni fogod az előnyeit.

Vándorlás a kontinenseken

Az eperfa széles körben elterjedt Ázsiában, Európában, Észak-Amerikában, Dél-Amerikában és Afrikában is. Ennek oka, hogy minden éghajlati, domborzati és talajviszonyhoz remekül alkalmazkodik, ezért él meg a trópusokon és akár a sarkvidékek déli peremén is.

Remek vitaminforrás

Az eperfa termése elsődlegesen gazdag flavonoidforrás, és ennek köszönhetően antioxidánsban is gazdag. Mind a fehér, mind a vörös és a fekete gyümölcs bővelkedik fenolban, ezáltal jótékonyan hat a szívre. Általában a piros és sötétlila színű gyümölcsök ismertek arról, hogy sokkal nagyobb mennyiségben tartalmaznak antioxidáns hatóanyagokat. Gyümölcsét éretlenül nem szabad fogyasztani, mert bódító és hallucinogén hatású! Éretten viszont kálcium, kálium, magnézium és vas, rengeteg C-vitamin, valamint B2- és B3-vitamin található benne.

eperfa2.jpg ()

Más szín, más hatás

Amíg az olívabogyónál a színek az érettségi fokot jelölik, de egyazon fajtánál, addig az eperfa termései színenként mások.Legyen az a fehér, a piros vagy a fekete színű gyümölcs, egyben mégis hasonlítanak: mind jelentősen gazdagítja az étrended, feltölt vitaminnal, és igen fontos szerepe van az egészséges táplálkozásban. A sötét termések rostban és pektinben gazdagabbak, ezek hatása, hogy elősegítik az emésztőrendszer egészséges működését, valamint hatékonyan csökkentik a koleszterin- és a vércukorszintet. A fehér gyümölcsben viszont magasabb a fenoltartalom, és jobban semlegesíti a szabadgyököket: védelmet nyújt a rákos megbetegedések és az ízületi gyulladások ellen.

Teát a levelekből

Termései nyersen fogyaszthatók, bár a leszedett gyümölcsöt gyorsan meg kell enni, mert hamar elveszíti a zamatát. Viszont jól tárolható fagyasztva, így az év bármely időszakában elő lehet venni. Befőttként, lekvárként, szörpként is elrakható, az eperfa levelét pedig érdemes megszárítani. Ez utóbbiból nem csak ízletes, de egészséges teát lehet készíteni, ami pozitív hatással van a glükóz csökkentésére, felszívódására a gyomor-bél traktusból és segíti az anyagcserét is. A forrázatot mindig érdemes étkezés előtt elfogyasztani, mert telítő hatása az étvágyat is csökkenti.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X