Főoldal > DIÉTA > A fogyókúrás tészta igenis létezik: egyél üvegtésztát!

A fogyókúrás tészta igenis létezik: egyél üvegtésztát!

diétaétkezésfogyásfogyasztó tésztafogyókúrás tésztatáplálkozástésztaüvegtészta
0

Írta:

Az ázsiai konyha változatos, gazdaságos, egészséges. Ráadásul finom is. Rengeteg kultúra találkozása, számtalan vidék és szokás íze jellemzi. A sok finomság közül kiemelkedik az üvegtészta, ami a tészta elnevezés ellenére nem hizlal, sőt még egészséges is.

 

Az elmúlt 30 évben az ázsiai nők tartották a várható élettartam világcsúcsát: átlagban 86,4 évig élnek. De nem csak a nők, hanem a férfiak is világelsők ebben a világ 192 nemzete között. Ennek oka nagyrészt nem más, mint az egészséges táplálkozás. Fűszereiken túl az egyik legismertebb és kedvelt ételük az üvegtészta és a rizstészta. A kettő azonban nem ugyanaz. Mindkét tészta kiváló diétához, fogyókúrához, gyorsan elkészíthető, és ha ez nem lenne elég, még finomak is.

A celofántészta titka

A celofántészta nem egy harmadik tésztaféle, csupán az üvegtészta másik elnevezése. A kínaiak mungóbabból kivont keményítőből és vízből készítik, tojás hozzáadása nélkül. Általában cérnametélt formában, vagy tagliatelle-re emlékeztető, szélesebb lapokban kapható, és sokszor úgy van összecsomózva, mint egy köteg spárga (a madzag, nem a zöldség). Az üvegtészta – ami kínaiul dongfen – speciális kínai-koreai találmány, neve pedig onnan ered, hogy tényleg átlátszó. Előnye, hogy gazdag vitaminokban, vasat, kalciumot és foszfort is tartalmaz.

uvegteszta2.jpg ()

Élettani hatásai

A mungóbab lisztje magas fehérjetartalmánál és alacsony zsír- és szénhidráttartalmánál fogva értékesebb tápanyag, mint a búzaliszt. Nagy mennyiségben tartalmaz B1-, B2-vitaminokat, valamint az A-vitamin elővitaminját sem nélkülözi. Mivel könnyen emészthető, alacsony a kalória-, és szénhidráttartalma, cukorbetegek és diétázók számára is fogyasztható. Glikémiás indexe 33. Ez az érték a 0-55 közötti tartományba esik, ami alacsony glikémiás indexnek felel meg, így a fogyasztása nem jár jelentős vércukorszint emelkedéssel.

Könnyen elkészíthető, jól variálható

Az üvegtészta elkészítése még azok számára is nagyon egyszerű, akik nem jártasak a konyhai fortélyokban. A tésztát ugyanis nem kell főzni, csak forrázni. A forró vízben, lefedve körülbelül 10 percig hagyd állni, majd leszűrés után mehetnek rá zöldségek, húsok, halak. Semleges íze miatt mindenhez jól illik, rendkívül jól ízesíthető, édesre, savanyúra, vagy éppen csípősre, ahogy a kínaiak is szeretik. Pakisztánban desszertként, édes tejjel felfőzve kerül az ebédlőasztalra, egy próbát ez is megér.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X