Főoldal > DIÉTA > 7 tuti étel, amely véd a nap káros hatásaitól

7 tuti étel, amely véd a nap káros hatásaitól

bőrbőrvédelemétkezésfogyásnapnapvédelemtáplálkozás
0

Írta: and

A legtöbben naptejet, napszemüveget és széles karimájú kalapot használunk, hogy védjük bőr&

A legtöbben naptejet, napszemüveget és széles karimájú kalapot használunk, hogy védjük bőrünket a nap káros sugaraitól. A krónikus UV sugárzás a leginkább számon tartott oka az egyes bőrbetegségek kialakulásának, azonban a leégés okozta gyulladás és az oxidatív stressz is szerepet játszik abban, hogy mennyire károsít minket a napsütés. Szerencsére bizonyos ételekkel is óvhatjuk bőrünk egészségét. Használjuk ki az általuk nyújtott napvédelmet!

Olívaolaj

Az extra szűz olívaolaj rendszeres fogyasztásával sokat tehetsz bőröd egészségéért, E-vitamin és polifenol tartalmának köszönhetően. Az E-vitamin oxidatív stressztől és UV sugárzástól védő hatásáról számos tanulmány számolt be korábban. A friss tanulmányok pedig egyenesen az olívaolajról állítják, hogy bőrvédő bajnok. Ne aggódj a zsír miatt, nyugodtan rakj egy teáskanál olívaolajat a salátába. Meglátod, a bőröd meghálálja majd a gondoskodást.

Dió

Az Omega-3-ban gazdag dió leginkább a szív- és érrendszert óvó hatásáról ismert, azonban remek bőrvédő is. A dió segít a külső rétegben található sejteknek felvenni a harcot a káros UV sugárzással. Nincs is egészségesebb nasi az étkezések között egy kis tenyérnyi diónál, ha pedig hűsítőre vágysz, a smoothie-ban a helye.

Alma

A gyümölcsök közül az almának a legmagasabb a polifenol tartalma. Így napi egy alma nemcsak az orvost tartja távol, de igazi csodaszer nyáron, amikor különösen kiemelt bőrünk védelme. Polifenol tartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő és immunrendszer erősítő.

borvedo2.jpg ()

Kávé

A többi polifenol forráshoz hasonlóan a kávé is gondoskodik bőrünk szépségéről és egészségéről. A friss, japán résztvevők bevonásával készült kutatás során azt találták, hogy a napi kávébevitel véd a fény indukálta öregedési folyamattól és a szeplőktől is. A kutatók a jelenséget a kávé magas polifenol tartalmával magyarázták meg. Még egy ok, amiért a hőség ellenére se hagyd el a napi ébresztő kávédat.

Vörösbor

Sokan kerülik a vörösbort, a benne található kalóriák és cukor miatt, pedig nem érdemes teljesen száműzni, hiszen ez is magas polifenol tartalmú. Mérsékelt, heti 2-3 pohár vörösbor fogyasztása a legélvezetesebb módja, hogy gondoskodjunk antioxidáns-bevitelünkről és természetesen bőrünkről.

Brokkoli

A brokkoli az a zöldség, amiben a legmagasabb számban található polifenol. A keresztesvirágú zöldség képes hatékonyan felvenni a harcot a gyulladással. A legfrissebb tanulmányok tanulsága szerint a brokkoli rákellenes hatású is. A benne található bioaktív vegyület, a sulforaphane beindítja a bőr védekező rendszerét a káros UV sugarakkal szemben.

Bazsalikom

Az olasz konyha nagy kedvence, a bazsalikom a leghatásosabb fűszer, ha a napvédelemről van szó. A zeaxanthin nevű antioxidánsnak köszönhetően kiszűri az UV sugarakat a retinából, ezáltal védve látásunk épségét.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X