Főoldal > DIÉTA > Ezért egyél zellert!

Ezért egyél zellert!

antioxidánsdiétaegészségesétkezésfőzésgasztronövényrosttáplálkozásvitaminzellerzöldség
0

Írta:

A magyar konyhákban inkább a gumós zeller számít ismertnek, amit vagy szeret az ember, vagy nem. Rokonát, a friss, ropogós, vitamindús, de kalóriaszegény zellerszárat is csak szeretni lehet, legalábbis érdemes.

 

A szárzellert vagy zellerszárt angol zellernek, rúdzellernek, halványító vagy halványított zellernek is hívják. Őse, a mocsári zeller még gyógynövényként kezdte “pályafutását”. Ebből alakult át a zellerszár is, amit az azt betakaró földréteg miatt kevesebb napfény ér, így színe és íze is kevésbé lesz erőteljes. Ugyanakkor vitaminértékei kimagaslók. Magas víz-, és rosttartalmával, alacsony kalóriatartalmával – 100 grammban mindössze 14 kcal -, és valóságos vitaminarzenáljával csodazöldségként is tekinthetünk rá.

Kedélyjavító egész évben

A zellerszár egyik jellemző jó tulajdonsága, hogy rendkívül sok szerves nátriumot tartalmaz. Gazdag rostokban és ballasztanyagokban, nagyobb mennyiségben tartalmaz kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, A-, B-, C-vitaminokat és nyomelemeket. Fiatalító, kedélyjavító és fájdalomcsillapító hatása van és a szupermarketekben egész évben kapható.

zeller2.jpg ()

Tisztít és fogyaszt

Kiváló méregtelenítő és tisztító hatása van, segít megszabadulni a felesleges salakanyagoktól, és még a narancsbőr ellen is hatékonyan lép fel. Tisztítja a bőrt, gyulladáscsökkentő, erősíti az idegrendszert, és magas rosttartalma biztosítja a megfelelő emésztést. A leginkább akkor érvényesül sok áldásos hatása, ha nyersen fogyasztod! A zellerszárban található ásványi anyagok ugyanis kiegyensúlyozó hatással vannak a vér sav-lúg egyensúlyára. Erre pedig akkor lehet szükséged, ha a szervezet elsavasodik a túlzott húsfogyasztás, és a sok felesleges szénhidrátbevitel következtében. A növény erősíti az immunrendszert is, és kedvezően hat a veseműködésre.

Tea, lé, krém, leves és főzelék

Elkészítési módja nem ismer határokat. A zellerszár belső nyelei mindig zsengék, ezeket csak vágd le, mosd meg, és készítsd el tetszés szerint. Sokan a külső leveleit kidobják, pedig ugyanolyan hasznos, mint a többi. Úgy tisztítsd, mint a zöldbabot – késsel, vagy zöldségtisztítóval húzd le a szálkákat. Ezek után készülhet belőle a leves, a szendvicskrém, de töltheted körözöttel, tojáskrémmel, sőt a leveléből turmixot is gyárthatsz. Íze jól harmonizál a túróval, a vöröshagymával és a paprikával.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X