Főoldal > DIÉTA > Szabadulj meg az éhségérzettől édesköménnyel!

Szabadulj meg az éhségérzettől édesköménnyel!

diétaédesköményéhségéhségérzetétkezésfogyástáplálkozás
0

Írta:

Ha eddig csak a különböző főzőcsatornákon láttad, hogy édesköményt használnak a főzés során, nem kell meglepődnöd. Idehaza még nem túl ismert ez a kiváló zöldség, amely fűszerként és diétás alapanyagként is megállja a helyét.

 

Ismertsége az ókorból ered, a görög mitológiában mágikus erőt tulajdonítottak neki, ami igazából az egészségre gyakorolt pozitív hatásaiból eredt. A zellerfélék családjába tartozó édeskömény ma elsősorban a mediterrán vidékeken terem. Íze kicsit ánizsos, a kinézete pedig egyszerre hasonlít a hagymához és a kaporhoz.

Éhség ellen remek!

Az édeskömény egyedülálló antioxidáns- és egészségjavító hatással rendelkezik, de még ezen tulajdonságait is felül írja, hogy éhségcsillapító hatása van, amitől közkedvelt a világ fogyni vágyóik körében. Gyakori kiegészítője a böjti időszakoknak az édeskömény. Csökkenti az étvágyat, így segít, hogy kevesebb ételt kívánj meg, főleg a „tilos” órákban. Alacsony a kalóriatartalma is, így remekül illik a fogyókúrás ételekbe is. Saláták alapanyagaként kihagyhatatlan. Az egyik legjobb puffadásgátló és görcsoldó gyógynövény, ennek hatására kedvezően hat az emésztőrendszerre is, ami ugyancsak segíti a súlycsökkentést. És hogy minek köszönheti ezt az erejét: nagy mennyiségű magnéziumot, kalciumot, foszfort, vasat, káliumot és mangánt, a vitaminok közül pedig A-, B- és C-vitamint tartalmaz.

edeskomeny2.jpg ()

Reflux ellen is hatásos

Magas káliumtartalma miatt a magas vérnyomásban szenvedőknek is fontos tápláléka lehet, mivel a kálium vérnyomáscsökkentő hatással bír. Emellett segíthet a szívroham megelőzésében is. Görcsoldó hatása miatt pedig a menstruációs fájdalmak, vagy a reflux tüneteinek kezelésére is alkalmazható.

Gumók, magok, levelek – melyik ehető?

A növény minden része hasznos. A gumó mehet a salátába, a mag igaziból az édeskömény termése, ebből lesz a fűszer. A növény levelei pedig leforrázva teaként ihatóak, amivel a bélférgek és baktériumok is távol tarthatók.

Felhasználási javaslat

Fejenként egy gumót érdemes vásárolni, ha köretet, salátát készítesz belőle. Általában félbevágva vagy lemezeire bontva érdemes felhasználni. Ha párolod, legalább 45 perc kell, hogy elkészüljön, de sütőben is sütheted egy kis olívával. Ízesítheted vele a halas fogásokat, de rakhatod tésztára is, sőt az egyszerű zöldfűszeres mártogatós mellé is adhatod, mint egészséges rágcsálnivaló.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X