Főoldal > DIÉTA > 7 ok, amiért érdemes licsit enni

7 ok, amiért érdemes licsit enni

diétaétkezésfogyásgyümölcstápanyagtáplálkozásvitamin
0

Írta: and

Manapság egyre többen kipróbálnák és egyre több helyen meg is lehet vásárolni az apr&oacute

Manapság egyre többen kipróbálnák és egyre több helyen meg is lehet vásárolni az apró, kínai gyümölcsöt, melynek nem csak neve jól hangzó, hanem a gyógyító tulajdonságai is.

A finom, lédús, egzotikus gyümölcs olyan területeken őshonos, mint Kína, Tajvan és Dél-Kelet Ázsia. Elnevezése is a kínai nyelvből terjedt el világszerte, és egycsapásra megjegyezte mindenki. Kínai mogyoróként, illetve kínai ikerszilvaként is emlegetik. A durva, piros, eltávolítható héj alatt egy áttetsző, fehér, édes, lédús finomság lapul, melynek tápértéke igen figyelemre méltó.

1. Gazdag vitaminokban

Nem csak C-vitaminban gazdag, de sok benne a réz, a foszfor, ugyanakkor a nátriumtartalma pedig alacsony. Nagy mennyiségű B-komplex vitaminnal szolgál és igen jelentős rostforrás is. Az oligonol polifenolnak köszönhetően antioxidáns és vírusellenes tulajdonságai vannak. Antioxidáns hatása javítja az immunrendszert. De vigyázni kell, a licsi túlzásba vitt fogyasztása nem ajánlott, mert bőrkiütéseket, pattanásokat okozhat.

2. Rákellenes tulajdonságai vannak

licsi2.jpg ()A licsi gyümölcshúsa olyan flavonoidokkal rendelkezik, melyek segítenek felvenni a harcot a rák ellen. Flavonokat, quercetin és kaempferol vegyületeket tartalmaz, ezek az összetevők jelentősen csökkentik a rákos sejtek szaporodását,  mellrák megelőzésében kifejezetten ajánlott.

3. Hatásos a szívbetegségek ellen

Azáltal, hogy normalizálja a vérnyomást és a szívritmust, védelmet nyújt a stroke és a koszorúér-betegségek ellen. Napi 1 pohár licsi lé helyrehozza még a pulzusszámot is. Ez a gyümölcs tartalmazza a második legnagyobb mennyiségű polifenolt, mely a szív egészségéért felelős.

4. Segíti az emésztést

Fenntartja a normális emésztést, betegségek után javítja az étvágyat és hatásos a gyomorégés-, gyomorproblémák ellen. Ezeken kívül növeli a szervezet energiaszintjét, így hozzájárul a jó közérzethez. A licsi oldható rostot tartalmaz, ami a bélproblémákra pozitív hatással van, távol tartja a gyomortól a mérgező vegyületeket és segít tisztán tartani a vastagbelet.

5. Egészségessé teszi a csontokat

Gazdag foszforban és magnéziumban, így hozzájárul az egészséges, erős csontok védelméhez. A benne található réz és a mangán erősíti a törékeny csontokat. A cinkkel együtt pedig a réz növeli a D-vitamin hatékonyságát, mely növeli a kalcium felszívódását, így csak pozitív hatásai vannak.

6. Segíti a súlycsökkenést

Nagyon kevés kalóriát tartalmaz, ami által biztosan a kedvenced lesz, ha épp diétázol. Nincs benne telített zsír és koleszterin sem, viszont rostban gazdag. Így minden adott hozzá, hogy ne éhezz, és közben mégis fogyj!

7. Szépíti a bőrt

A licsi még a bőr zsírosságát is csökkenti, így a pattanások kialakulására kisebb az esélye. Ráaádsul javítja a vérkeringést és védi a bőrt a káros UV-A-sugarak ellen.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X