Főoldal > DIÉTA > Bemutatkoznak 2014 szuperélelmiszerei

Bemutatkoznak 2014 szuperélelmiszerei

avokádócékladiétaélelmiszerfogyásgasztrokávétáplálkozás
0

Írta: and

Chia mag? Csak a rémálmainkban. Kelkáposzta? Divatjamúlt. Fedezd fel inkább 2014 legújabb szuperé

Chia mag? Csak a rémálmainkban. Kelkáposzta? Divatjamúlt. Fedezd fel inkább 2014 legújabb szuperélelmiszereit, amelyekkel változatos és könnyű a fogyás!

Beluga lencse

2014 kedvence az étlapokon valószínűleg a lencse lesz. Mi az ennyire nagyszerű az eddig csak újévi ételként számon tartott lencsében? Több tanulmány is alátámasztja, hogy a hüvelyesek fogyasztása jelentős szerepet játszik a krónikus betegségek megelőzésében és leküzdésében. A beluga lencse gazdag fekete színének köszönheti egyedülállóságát. Általános szabályként elmondható, hogy minél gazdagabb egy gyümölcs vagy egy zöldség színe, annál jobb hatással van az egészségre. A benne található antociánok (ezek adják a színét) felveszik a harcot a különböző gyulladásokkal, a rákkal és a szívbetegségekkel.

Avokádóolaj

Felejtsd el az olívaolajat, itt az avokádóolaj! Egészséges monotelítetlen zsírsavakat tartalmaz, idáig mégsem használtuk, mivel nem tudjuk pontosan, hogyan kell. A sztárséfek garantáltan ezzel készítik majd az ételeiket idén, de te is használhatod otthon salátaöntetekhez, mártásokhoz és pácoláshoz. Megéri mindig tartani belőle, mert fogyasztása növeli a jótékony HDL-koleszterin szintjét.

Kávé

Valamilyen okból az elmúlt években azt sulykolták belénk, hogy a kávé árt az egészségnek. Valójában azonban a legnagyszerűbb antioxidáns forrás az egész világon. Csak pár lenyűgöző tulajdonságát sorolunk most fel a számtalan közül: segít megelőzni a cukor- és a rákos betegségeket, széppé varázsolja a bőrt és csökkenti a korai halálozás esélyét. Egyet tarts csak szem előtt: mértékkel fogyaszd!

Szezámmag

A sokáig elhanyagolt kis magoknak újra a konyhádban a helye, köszönhetően a benne található rengeteg kalciumnak és cinknek (egy negyed csészényi mindkettőből fedezi a napi szükséglet közel 30-35%-át). Egy friss tanulmány alapján a szezámmag fogyasztása segít megelőzni a diabétesz kialakulását is.

sesame2.jpg ()Feketegyökér

Ez a gyökérzöldség valószínűleg nemigen került a tányérodra idáig, de az éttermek idén felfedezik ezt a könnyen emészthető ételt. A téli spárgaként is nevezett zöldség alacsony kalóriatartalmú, rostdús, fogyasztó és haslaposító hatása miatt hamarosan neked is az egyik kedvenceddé válik majd.

Céklalé

Már tavaly is igen népszerűek voltak az egészséges italok, de idén ez a tendencia csak fokozódik. Nyugodtan kísérletezz, találd meg a kedvenced, de mindenképp igyál rendszeresen céklalevet. A tanulmányok nem győzik hangsúlyozni jótékony hatásait: többek között hozzájárul az agy megfelelő működéséhez, csökkenti a vérnyomást, ráadásul alacsony kalóriatartalmú, mégis energiát ad az edzésekhez.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X