Főoldal > DIÉTA > Bemutatkoznak a szuperszénhidrátok: a fekete-, a vad- és a barnarizs

Bemutatkoznak a szuperszénhidrátok: a fekete-, a vad- és a barnarizs

egészséggasztrogluténrizs
0

Írta: and

Szereted a rizst? Nem vagy egyedül! Világszinten a teljes népesség felének fő kereskedelmi árucikke, egy &

Szereted a rizst? Nem vagy egyedül! Világszinten a teljes népesség felének fő kereskedelmi árucikke, egy átlag amerikai pedig évente 11 kg rizst eszik meg, holott sültkrumpli imádóként tartják őket számon.

Egy 2012-es harvardi kutatás azonban azt állapította meg, hogy azoknál, akik gyakran fogyasztanak fehér rizst, jelentősen nő a 2-es típusú diabétesz kockázata, szemben azokkal, akik ritkábban választják ezt a köretet. Más tanulmányok azt javasolják, hogy cseréljük le a fehér rizst barnára, amely komplex szénhidrát, rostban gazdag, és csökkenti a cukorbetegség kockázatát.

Ne maradj meg tehát megszokásból a hagyományos fehér rizsnél, próbáld ki a többi színes és ízletes fajtáját! Összeállításunkból megtudhatod, mi a fekete-, a vad- és a barnarizs egészségügyi haszna.

Lila- és vörös rizs

Haszna: a lila (vagy más néven fekete) rizsnek és a vörös rizsnek magasabb az antioxidáns tartalma, mint az áfonyának és a brokkolinak, derült ki a kutatásokból.

Jó tudni: a vörös rizs különbözik a vörös élesztős rizstől, amely koleszterincsökkentő hatásáról ismert.

Vadrizs

Haszna: több fehérjét, rostot, káliumot, magnéziumot és niacint tartalmaz, mint a barna rizs. A fehér rizshez hasonlítva pedig 30-szor több benne az antioxidáns.

Jó tudni: ez a gabona valójában nem rizs, hanem egy fűféle, a tuszkaróra termése, de lényegében ugyanúgy használják, mint a pergősebb rizsféléket. Ha egyszer megkóstolod, finom, diós ízével hamar a kedvenceddé válhat.

rizs2.jpg ()Barna rizs

Haszna: a kutatások kapcsolatba hozták a rákos megbetegedések, a diabétesz és a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával.

Jó tudni: a többi teljes kiőrlésű gabonához hasonlóan, a korpája és a csírája könnyen megromló zsírokat tartalmaz. Tartsd hűtőben, hogy tovább elálljon!

Gluténmentes étrendet kell tartanod?

Kerüld a búzát (mint a kamut), az árpát és a rozst. Válaszd az amarántot, a hajdinát, a kukoricát, a kölest, a quinoát és a vadrizst. A zabpehely is természetesen gluténmentes, de gyakran kerül bele glutént tartalmazó gabona, így keresd a tiszta, bio zabpelyhet.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X