Főoldal > DIÉTA > A legjobb trükkök, hogy fogyókúra közben se fogyjanak ki az energiaraktáraid!

A legjobb trükkök, hogy fogyókúra közben se fogyjanak ki az energiaraktáraid!

diétafogyásfogyókúragasztrotáplálkozás
0

Írta: and

Ügyelj a vitaminokra Ha a szervezeted nincs vitaminhiányos állapotban, kisebb a valószínűsége, hogy

Ügyelj a vitaminokra

Ha a szervezeted nincs vitaminhiányos állapotban, kisebb a valószínűsége, hogy rohamszerűen rád törjön az éhség. Ennek nagyon egyszerű oka van: ilyenkor nem nagyon van mit pótolni. A leginkább nélkülözhetetlen vitaminok a magnézium, a kálcium, a C-vitamin és a vas, ami azért szerencsés, mert ezeket számos egészséges étel tartalmazza. A magnézium a csonthéjasokban, olajos magvakban, a teljes kiőrlésű élelmiszerekben, a hüvelyes növényekben, a sötétzöld leveleszöldségekben (pl. sóska, spenót, petrezselyem, snidling), valamint az olajos halakban található meg elsősorban, míg magas kálcium-tartalommal a tejtermékek, a szezámmag, a mák, a petrezselyem és a mandula rendelkeznek.

Ha C-vitamin bombára vágysz, fogyassz sok brokkolit, paradicsomot, citromot, narancsot, epret, kiwit, paprikát, céklát és káposztát, kellő mennyiségű vasat pedig többek között a májból, a brokkoliból, a fejes salátából, a hüvelyes zöldségekből és a diófélékből nyerhetsz.

Csak tisztán

A folyadékhiány is gyakran okoz éhségérzetet, erre pedig egyetlen megoldás van: igyál és ne igyál! Azaz igyál sok vizet, cukrozatlan, inkább mézzel ízesített teát vagy gyümölcslevet – és korlátozd az alkoholfogyasztást. Ugyanis ha az utóbbit túlzásba viszed, az nem csupán a májfunkciókra, de a folyadékháztartásodra is hatással van. Észrevetted már, hogy egy görbe este után mindig megéhezel éjszaka? Nem csoda: az alkohol kiszárít, és a hiányt pótolni szeretnéd, valamit a benne található savak marják a gyomrodat, tomboló éhséget okozva (most pedig képzeld el ezt az érzést fogyókúra alatt). Egy pohár vörösbor a nap végén éppen annyi, amennyit a tested-lelked még örömmel fogad, hiszen ebben a mennyiségben segíti az emésztést és vérképző hatású is.

energia2.jpg ()Egy teljes nap

Ezt is gyakran leírtuk már, de a diéta alatt még sokkal fontosabb, mint egyébként: úgy lesz teljes a napod, ha sokszor és keveset eszel. Persze ilyenkor amúgy sem ehetsz annyit, amennyit szeretnél, de nem jobb, ha a napi megengedett kalóriamennyiséget nem egyszerre habzsolod fel, hanem szépen elosztod? Az „úgy jóllaktam, majd’ kipukkadok” érzése csak rövid időre okoz örömet, egész pontosan addig, míg – hamarosan – újra meg nem éhezel. Ha azonban az előírt kicsi adagokat fokozatosan fogyasztod el, az gyakorlatilag olyan, mintha egész nap megállás nélkül ennél. Cseles, nem igaz?

Wellness Cafe tipp: Kezdd a napot egy magas energiatartalmú reggelivel, például tojásfehérjéből készült rántottával, teljes kiőrlésű müzlivel, alacsony zsírtartalmú tejjel és kávéval vagy zöld teával (cukor nélkül, mézzel, esetleg édesítőszerrel). Délig garantáltan nem fogsz megéhezni!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X