Főoldal > DIÉTA > 6 egészségtipp a felkapott diétákhoz

6 egészségtipp a felkapott diétákhoz

diétafogyásfogyókúratáplálkozás
0

Írta: and

Így fogyj le és újulj meg kívül-belül nyárra! Az állandó fogyókúráz&

Így fogyj le és újulj meg kívül-belül nyárra!

Az állandó fogyókúrázás nem a legjobb módja annak, hogy tartsd a súlyodat, de biztosan te is túl vagy már egy (vagy kettő, vagy sok) drasztikus diétán. Hogy elkerüld az életre szóló fogyókúrázás hibáját, hasznosítsd a menő diéták legjobb elemeit, viszont felejtsd el a káros hóbortokat!

1. Kerüld el az üres kalóriákat!
(Alacsony szénhidráttartalmú étrendek)

Az Atkins vagy a Dukan diétát nehéz betartani. Egyrészt alacsony szénhidrátfogyasztást enged meg, másrészt pedig sok benne a kritikus pont. Túl sok telített zsírt vihetsz be a szervezetedbe, közben pedig a tápanyagban gazdag, de magas szénhidráttartalmú répa tiltólistás. Amit érdemes átvenni: csökkenteni a kenyér- és kekszfogyasztást, ami forrása számos üres kalóriának.

2. Csökkentsd a készételek fogyasztását!
(Paleo diéta)

A feldolgozott élelmiszerek nem éppen derék- és csípőbőség barátok, így a paleo étrend a nyers gyümölcsökre, zöldségekre, párolt húsokra esküszik, bármire, amit az őseink is ehettek. A gabona és a tejtermékekek bevitelét limitálja, ezért a paleósoknak friss termékekkel és sovány fehérjékkel kell eltelniük.

paleo2.jpg ()3. Tartsd a szívedet egészségesen!
(Mediterrán diéta)

Van egy elmélet arról, miért élnek annyira boldogan a Földközi-tenger partján az emberek. Bizonyított, hogy ez a táplálkozáson is múlik, sőt az ottani lakosok hosszabb ideig élnek. Gyorsan el is indult a mediterrán étrend őrülete, a diétázók a friss élelmiszerekre és a kalóriaszegény tenger gyümölcseire fektették a hangsúlyt. Az előnye: a halak dúskálnak az egészséges zsírokban, de a dió és az olívaolaj is jelentősek ebből a szempontból. Csökkentheted velük a szívbetegségek és az agy öregedésének kockázatát.

4. Tankolj fel vitaminokból!
(Juice diéta)

A léböjt kúra nem tartható fenn hosszútávon, egy rövidebb tisztítókúra azonban hasznos lehet és a mindennapi étrendedbe is beveheted, például tízóraira vagy uzsonnára, hiszen egy-egy gyümölcs- és/vagy zöldségturmix rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Ne felejtsd el azonban, hogy szükséged van azokra a rostokra is, amelyek a teljes növényekben találhatók meg!

5. Válaszd az energiát adó élelmiszereket!
(Volumetrics diéta)

Nagyon ésszerű a Volumetrics diéta fő elve: olyan egészséges élelmiszereket egyél, amelyek több energiát adnak, így nem csak az étrended megtervezésére és elkészítésére tudsz odafigyelni, de elég fittnek érzed majd magad az edzésekhez is.

6. Nézd meg, hogy mit eszel!
(Súlyőrség diéta)

A Súlyőrség, angolul Weight Watchers program nagyon népszerű, hiszen pontosan követhető: az ételeket kalóriatartalmuk és minőségük alapján is pontozzák. A pontrendszer szuper emlékeztető például arra, ha nassolnál, válaszd inkább a gyümölcsöt a süti helyett!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X