Főoldal > DIÉTA > Mindjárt itt a spárgaszezon – Ugye már te is várod?

Mindjárt itt a spárgaszezon – Ugye már te is várod?

spárgatáplálkozás
0

Írta: and

A liliomfélék családjába tartozó spárga jótékony hatásait már régó

A liliomfélék családjába tartozó spárga jótékony hatásait már régóta ismerik, mégis csak az utóbbi években lett újra népszerű. Hamarosan itt a szezonja, de a szupermarketekben és nagyobb piacokon már most találkozhatsz ezzel az értékes zöldségfélével.

Gyógyító vitaminkirály

A spárga igazi szupernövény, ha tápanyagtartalmát nézzük. Nagyon gazdag A-, B-, C-, E- és K-vitaminban, emellett folsav tartalma is kiemelkedő. Ezenfelül biztosítja szervezetünk számára a szükséges fehérjét és rostokat, sőt olyan fontos nyomelemeket és ásványi anyagokat is tartalmaz, mint a magnézium, vas és cink. A spárga híres gyógyító hatásáról is: jól alkalmazható húgyúti fertőzések és felfázás esetén, mivel természetes vízhajtó. Tisztítja a vesét és vérünket is, megóvja az egészséges bélflórát, sőt a benne lévő folsav miatt védi a szív- és érrendszert is.

sparga2.jpg ()A diétázók kedvence

Ha épp fogyókúrázol, akkor különösen ajánlott a spárga fogyasztása, hiszen rendkívül alacsony a kalória- és koleszterintartalma. 100 grammja csupán 20 kalóriát tartalmaz, mivel a hajtások nagy része (93-95 százaléka) víz. Ami külön jó hír, hogy a szénhidrátszegény diétába is könnyen beilleszthető, mivel összesen 4 gramm cukor van 100 grammban.

Vízhajtó és béltisztító hatása révén segít megszabadulni a felhalmozódott méreganyagoktól és a felesleges kilóktól is. Diétázáskor a legjobb, ha nyersen fogyasztod, délelőtti vagy délutáni rágcsálnivalónak isteni! Ne felejtsd el meghámozni, különben elég keserű az íze.

Sülve-főve?

Spárgából rengetegféle ízletes fogás készülhet: krémleves, saláta, köretek, húsokhoz mártások és töltelékek. Ha igazi energiabombára van szükséged, akkor reggeli turmixot is csinálhatsz spárgából és ananászból. Vacsira grillezett csirkemell mellé próbáld ki az almás-spárgás salátát tökmaggal megszórva. Arra mindig figyelj, hogy friss spárgát vásárolj. Ezt úgy tudod leellenőrizni, hogy kicsit megnyomkodod a szára tövét: ha világos lé folyik ki belőle, akkor biztosan friss. A spárga színe lehet egyébként világos krémszínű, lilás és zöld is, utóbbit tartják a legegészségebbnek kloforiltartalma miatt.

Wellness Cafe tipp: Ha nyersen nem szereted a spárga ízét, akkor le is forrázhatod. De arra ügyelj, hogy a csúcsait ne érje víz. A legegyszerűbb, ha összekötöd és állítva teszed bele őket a forrásban lévő vízbe.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X