Főoldal > DIÉTA > Ebédidő – mikor egyél, hogy ne hízz?

Ebédidő – mikor egyél, hogy ne hízz?

alkoholdiétaebédétkezésfogyás
0

Írta: and

Egyél 3-4 óránként Egy felnőtt embernek a napi 3-4 étkezés az ideális. Vannak, akik 3 főétkez&

Egyél 3-4 óránként

Egy felnőtt embernek a napi 3-4 étkezés az ideális. Vannak, akik 3 főétkezést és egy nasit iktatnak be, mások napi 4-szer esznek, mindig keveset. Ha megtalálod a neked megfelelő kombót, az csodát tehet az emésztéseddel, és nem utolsósorban egyensúlyban tartja a kortizon-szintedet (stresszhormon). Ha teheted, minden nap ugyanakkor egyél a még nagyobb hatékonyság érdekében.

Tudod: a reggeli!

Bizony, a legfontosabb étkezés, anyukádnak ebben (is) igaza volt. Ha jól bereggelizel, és valami igazán tálplálóval kezded a napot (például tojással és protein smoothie-val), sokkal később leszel éhes, és akkor sem érzed majd úgy, hogy fel tudnál falni egy fél disznót.

3 órával lefekvés előtt

Bizony, igyekezz legkésőbb akkor bekapni az utolsó falatot. Ha teleeszed magad, mielőtt ágyba bújnál, megemelkedik a vércukor-szinted és a testhőmérsékleted, ami megakadályozza a nyugodt alvást, ezen kívül másnap is többször érzed majd éhesnek magad. Ha mindenképp enned kell lefekvés előtt, dobj össze egy gyümölcsturmixot (vízzel) vagy egy könnyű salátát.

eves2.jpg ()Ne kezdd az edzést üres gyomorral

…különben akár el is ájulhatsz. Ahhoz, hogy zsírt égess, energiára van szükséged, de az sem jó, ha közvetlenül edzés előtt benyomsz egy dupla hambit. A legideálisabb, ha minimum 30 perccel a gyakorlatok megkezdése előtt fogyasztasz valami tápláló és zsírmentes ételt, például grillezett csirkemellet barna rizzsel vagy egy levest.

És az edzés után?

Hagyj időt, hogy az izmaid megnyugodjanak az extra terhelést követően – és ez igaz az emésztőrendszeredre is. Ha befejezted az edzést, ne rohanj azonnal a büfébe, inkább igyál meg néhány deci vizet, ami egyrészt telít, másrészt pótolja az elvesztett folyadékmennyiséget. Kb. 45 perc elteltével viszont már jöhet egy könnyű vacsora vagy egy szelet teljes kiőrlésű süti.

Koncentrálj az evésre

Rendszeresen a tévé vagy a számítógép előtt eszel, miközben filmet nézel és chatelsz valakivel? Rossz ötlet, ugyanis így hajlamos vagy rengeteget enni anélkül, hogy észrevennéd, mivel nem erre összpontosítasz. Szóval kapcsold ki a kütyüket, és fókuszálj az ételedre!

Az alkoholt hagyd a végére

Több oka is van, miért jó, ha az étkezés végén iszol alkoholt. Amellett, hogy biztosan nem fogsz az étterem asztalán táncolni, hiszen az elfogyasztott étel felszívja, amit megittál, egy pohár vörösbor segíti az emésztést, és a hormontermelésedre is pozitív hatással van.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X