Főoldal > DIÉTA > Ints búcsút a zsírpárnáknak cékladiétával!

Ints búcsút a zsírpárnáknak cékladiétával!

cékladiétatojásvitamin
0

Írta: and

Lassacskán beköszönt a jó idő, így a legtöbb ember már most elkezdi a tavaszi méregtelenítő kúrákat és a zsírlepergető fogyókúrákat. Diéták tucatjai közt válogathatunk, mégis kevés olyat találunk, melyek alapanyagai annyira széleskörű hatással rendelkeznek, mint a cékla. Sajnos hazánkban inkább köretként ismert, pedig számtalan módon felhasználható ez a vörös színű csodazöldség. Aranyérmes méregtelenítő A cékla […]

Lassacskán beköszönt a jó idő, így a legtöbb ember már most elkezdi a tavaszi méregtelenítő kúrákat és a zsírlepergető fogyókúrákat. Diéták tucatjai közt válogathatunk, mégis kevés olyat találunk, melyek alapanyagai annyira széleskörű hatással rendelkeznek, mint a cékla. Sajnos hazánkban inkább köretként ismert, pedig számtalan módon felhasználható ez a vörös színű csodazöldség.

Aranyérmes méregtelenítő

A cékla kiváló méregtelenítő hírében áll, nem hiába: a benne lévő anyagok kifejezetten jó hatással vannak a májra, mely a szervezet salaktalanító központja. Emellett serkenti a nyirokkeringést, valamint a benne található pektinnek köszönhetően kitűnő vizelethajtó, így a méreganyagok gyorsan el tudnak távozni.

A legjobb, ha nyersen fogyasztod, sőt, ha szereted, a léböjtkúrádba is beiktathatod a céklalevet, ami helyrebillenti a sav-bázis egyensúlyt, ugyanis a lúgosításhoz is nagyban hozzájárul.

Wellness Cafe tipp: ha a cékla nem tartozik a kedvenc zöldségeid közé, levét hígíthatod uborka- vagy sárgarépalével.

Igazi vitaminbomba

Kevés olyan táplálék van, melyben olyan nagy mennyiségben fordul elő kalcium, foszfor, vas, nátrium, illetve A-, B- és C-vitamin, mint a céklában, ezért az immunrendszerünk védekezőképességéhez is hozzájárul.

Mivel igen magas a fruktóztartalma, elég pár karikát fogyasztani belőle, hogy a diétával járó vércukor-ingadozást helyrebillentse, így az energiaszegény étrendben kiemelkedő szerepe van: ezáltal nem fogod magad fáradtnak, kimerültnek és kedvetlennek érezni, ráadásul az edzést is jobban bírod majd.

cekla2.jpg ()Céklaleves recept

Hozzávalók:

3-4 cékla
1 ek. olívaolaj
1 dl zsírszegény tejföl
1 ek. liszt
köménymag
1 erőleves kocka
ecet

1 fél hagyma

Elkészítés:

Reszeld le a megpucolt céklát, majd olajon párold kb. 10 percig, és adj hozzá némi sót. Öntsd fel 1 liter vízzel, majd tedd bele az erőleves kockát, a köménymagot, a hagymát, valamint szórd meg egy kevés borssal. Sűrítsd be a levest tejföl és liszt keverékével, majd ízesítsd ecettel.

Céklával töltött tojás

Hozzávalók:

20 dkg cékla
6 db tojás
1 tk. mustár
¼ citrom leve

bors

Elkészítés:

Főzd meg héjában a céklát, hagyd kihűlni, majd vágd fel apró kockákra. Közben főzd meg a tojásokat, vágd félbe, és szedd ki belőlük a sárgáját, hogy meg tudd őket tölteni. Ezek azonban ne landoljanak a szemetesben, hanem 4 tojás fehérjéjével és a céklával pépesítsd (botmixszerrel), majd add hozzá a sót, borsot és a citromlevet. Miután végeztél, nem marad más hátra, mint hogy megtöltsd a maradék tojásokat az elkészült krémmel.

Gyümölcsös céklaturmix

Hozzávalók:

6 dkg cékla
3 dm alma
3 db klementin
fél citrom leve
1 tk. méz
1,5 dl ásványvíz

Elkészítése nem nagy ördöngösség, kockázd fel a hozzávalókat, majd tedd be őket a turmixgépbe, és már ihatod is!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X