Főoldal > DIÉTA > 6 dolog, amit meg kell (t)enned 2012-ben

6 dolog, amit meg kell (t)enned 2012-ben

0

Írta: and

1. Több vizet iszom! Persze sokkal finomabb a jeges tea és az édes, szénsavas üdítő, de ezek épp a top öt hizlaló élelmiszer közé tartoznak. Egy nemrégiben napvilágot látott kutatás szerint, azok, akik két pohár vizet isznak meg étkezés előtt, kevesebbet esznek, és sokkal többet veszítenek a súlyukból a diéta alatt, mint akik nem így […]

1. Több vizet iszom!

Persze sokkal finomabb a jeges tea és az édes, szénsavas üdítő, de ezek épp a top öt hizlaló élelmiszer közé tartoznak. Egy nemrégiben napvilágot látott kutatás szerint, azok, akik két pohár vizet isznak meg étkezés előtt, kevesebbet esznek, és sokkal többet veszítenek a súlyukból a diéta alatt, mint akik nem így tesznek. Még ha nem is a fogyás a cél, a cukorbomba üdítők helyett akkor is sokkal egészségesebb az ásványvíz, abból is a szénsavmentes.

2. Mától a zöldség kap főszerepet az étkezéseimben!

A hizlaló burgonyás köretek helyett, válaszd inkább a könnyebb és tápanyagokban, rostban gazdagabb zöldségeket. A grillezett hús mellé választhatsz belőlük vegyesen – mindegyikben fontos vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat találsz. Ráadásul az sem elhanyagolható szempont, hogy burgonyához vagy a rizshez képest a párolt zöldségek jóval kevesebb kalóriát tartalmaznak, viszont sokkal több fehérjét. A sültkrumpli helyett ezért például a párolt brokkolit ajánljuk.

3. Só helyett fűszereket használok!

Tény, hogy a só ad fokozza az ételek ízét, de nem mindegy, hogy mennyit használunk belőle. A túl sok só a magas vérnyomás és számos ebből adódó megbetegedés előszobája lehet. Próbálj ki új ízeket, ebben segítenek a különböző fűszerek, amelyek nem csak új ízvilágot hoznak a mindennapjaidba, de helyettesítik a sót is. A savanykás ízesítők, mint például a citrom és az ecet ugyanúgy kiemeli az étel zamatát. A szárított fűszernövények, vagy a fokhagyma pedig amellett, hogy fokozza a vérkeringést és fertőtlenítő hatású gazdag ízeket garantál.

2012_2.jpg ()4. Nasinak gyümölcsöt rágcsálok!

Két étkezés között vagy tévénézés közben szokj le a kalóriadús, sós és édes rágcsákról, és egyél inkább friss gyümölcsöt. Nemcsak kevesebb kalóriát tartalmaznak, de rostban és vitaminban is gazdagok, így az éhséget is jobban csillapítják. Ráadásul jóval egészségesebbek is, mint fűszeres, cukros vagy épp zsíros társaik. A legjobb, ha készítesz egy finom gyümölcssalátát. Ha két-három különböző gyümölcsből állítod össze, még unalmasnak sem mondhatod a nasit, az mégsem akadályoz a fogyásban.

5. Teljesértékű gabonából készítek ételt!

Vad rizs, bulgur, polenta (árpalisztből és kukoricalisztből készült kása) – számos teljesértékű gabona áll rendelkezésre, melyek fogyasztásával egészségesebbé teheted mindennapi menüdet. Kivétel nélkül mindegyik sajátos ízvilággal, textúrával és tápanyagösszetétellel rendelkezik: egészséges, lassan felszívódó szénhidrátokhoz segítik hozzá a szervezetet, ezért kiváló energiaforrást biztosítanak, akárcsak a bennük lévő rostok, vitaminok és ásványianyagok. A teljeskiőrlésű gabonák ráadásul a szívproblémák kialakulását is csökkentik, mert nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat, fitoszterolt és fitoösztrogént – ezek védenek a koszorúér betegségektől.

6. Heti két alkalommal halat eszem!

Sajnos nem fogyasztunk eleget belőle, pedig az  szívproblémák kialakulását megakadályozó omega-3 zsírsav legjobb forrása a hal. Alacsony kalória-, ugyanakkor magas fehérjetartalma segít az ideális testsúly elérésében is. Mindenképp iktasd be az étkezésedbe!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X