Főoldal > DIÉTA > Testhezálló fogyás – szuper tippek!

Testhezálló fogyás – szuper tippek!

életmódétkezésevésszokásváltoztatás
0

Írta:

Boldog mami sorozat – 14. rész

Szakértőnk, Bakos Zsuzsi gyermeke születéséig számos fórumon népszerűsítette az egészséges életmódot. Sorozatában nem csak az újdonsült anyukáknak, hanem minden változni, tetszeni akaró nőnek segítséget nyújt a formába lendüléshez.

Ha ismered a gyengéidet, már fél siker. Hiába adsz bele apait-anyait, ha utána könnyen letérsz az útról, és már nincs is kedved visszatérni, hiszen kényelmesebbnek tűnik a tévé előtt csokit majszolni, mint mondjuk futni járni. Kényelmesebb is, ám hosszú távon egyáltalán nem kifizetődő. Az alábbi levélíróim között biztosan mindenki megtalálja a sorstársát, én pedig igyekszem néhány kapaszkodót nyújtani a tartós sikerhez.

testhezallocikk.jpg ()„Mindig túleszem magam!”

Natália gyerekkora óta súlyproblémákkal küzd. Nem véletlenül: „Mindig is jó étvágyam volt, minél inkább beszabályozzák, miből mennyit ehetek, annál kevésbé tudok mértéket tartani. A diétákat éppen ezért nem nekem találták ki, pedig jó volna leadni néhány kilót.”

Mit tehetsz?

– Érdemes a nagy falások előtt a távolabbi céljaidra tekintened! Gondolj arra, hogyha képes vagy megtartani az önkontrollodat, egyre jobban érzed majd magad a bőrödben!

– Nem jó, ha a napi magas kalória bevitelek után drákói diétába kezdesz! A drasztikus csökkentés (pl. a koplalás) hatására a szervezet vészriadót fúj, és erős éhségérzettel válaszol.

– Próbálj meg lassabban enni! Aki sokat eszik, általában gyorsan falatozik.

– Ha a desszertre vágysz, inkább a főétkezések után közvetlen fogyaszd el, mert a telítettségérzet miatt kevesebbet fogsz enni.

– A ballasztanyagok hozzájárulnak a telítettségérzet kialakulásához, egyél sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű pékárut, cereáliát!

– Légy türelemmel! A telítettségérzet kábé negyedórával az étkezés befejezése után jelentkezik, addig kösd le magad valamilyen más tevékenységgel!

 „Túlságosan szeretem az édességet”

Mónika szeretne leadni pár kilót, de képtelen lemondani az édességről. „Akármilyen nehéz is a napom, egy kis csoki mindig megnyugtat. Sajnos egy szelettel nem lakom jól, ha már megbontottam, szinte észre sem veszem, és már be is faltam az egész táblát. Egyébként teljesen normálisan táplálkozom, nem eszem sokat.”

Mit tehetsz?

– Tény, hogy a csokoládé gyors és egyszerű örömforrás, de: Készíts listát azokról a dolgokról, amelyek a csokihoz hasonlóan megnyugtatnak, és ha nem is mindig, de legalább időnként a listádról válassz a csokimajszolás helyett!

– Majd megveszel egy kis édességért? Kortyolj el egy pohár hideg gyümölcslevet vagy egyél gyümölcsöt!

– Felezd el a megszokott adagot, és a maradékot tedd el holnapra!

– Ne tárolj otthon nagyobb mennyiségű édességet!

– Ha mindenképpen szeretnéd magad egy-két kocka csokoládéval megjutalmazni, inkább a magas kakaótartalmúak közül válassz!

testhezallocikk2.jpg ()„Stresszevő vagyok”

Viola képtelen megszabadulni a jojó-effektustól. Ha az élete nyugodt mederben halad, könnyedén lead néhány kilót, ám ha problémái adódnak, rögtön hízni kezd: „Hajlamos vagyok a nyomás alól az evésbe menekülni. Ilyenkor munka után vásárolok egy halom ennivalót és estig fel is falom. Amint a problémáim rendeződnek, újra képes vagyok mértéket tartani.”

Mit tehetsz?

– Vizsgáld felül a stresszkezelő gépezeted! Mindig nézd meg, honnan ered a feszültséged és miként tudod oldani, mielőtt a frizsiderhez szaladnál! Ha a habzsolás helyett kis gondolkodási időt adsz magadnak, könnyen rájöhetsz, hogy ha reálisan ítéled meg a történteket, nincs is okod feszültnek lenni.

– Sajátíts el stresszlevezető technikákat!  Járj el stresszoldó jógára, taj-csizz, meditálj, kocogj, végezz légzőgyakorlatot, a lényeg, hogy legyen „menekülési útvonalad” a stressz esetére.

– Kerüld a kávé és az alkoholfogyasztást! Fontos, hogy minél több C- és B-vitamint, valamint magnéziumot vegyél magadhoz, mert ezek a stressz hatására könnyebben kiürülnek a szervezetből.

– Fogyassz déligyümölcsöt, teljes gabonából készült ételeket, sötétzöld zöldségeket, halat, paradicsomot, szezámmagos teljes kiőrlésű kenyeret!

„Lassú az anyagcserém”

Éva kilói 30 éves korában kezdtek gyarapodni. „Kipróbáltam mindenféle hashajtó készítményt, de a kezdeti javulás után csak rosszabb lett a helyzet. Azóta az a benyomásom, hogy én már attól is hízok, ha kinyitom a hűtőszekrényt.”

Mit tehetsz?

– Természetesen a hűtő nyitogatása önmagában nem hizlal, viszont a negatív gondolatok könnyen önbeteljesítő jóslattá válhatnak!

– Felejtsd el a hashajtó tablettákat! Ezekhez nagyon hamar hozzászokik a szervezet, ami komoly székrekedést is okozhat használata elhagyásával. A hashajtókkal ráadásul folyadékvesztés jön létre, ami akár kiszáradáshoz is vezethet.

– Igyál legalább napi 2,5 liter szénsavmentes ásványvizet!

– Kiváló anyagcsere fokozó a sport, főleg a kardio edzés: futás, úszás, aerobik, kerékpározás, edzőtermi kardio program. Mindennap áldozz rá fél órát!

– Lefekvés előtt 2-3 órával már ne egyél, hagyj a szervezetednek időt az emésztésre!

Ideje életmódot váltani? Iratkozz fel szakértőnk hírlevelére! www.jadejoga.hu

Így csempészd vissza a vágyat az életedbe!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X