Főoldal > DIÉTA > Lakj jól étvágygerjesztő tökös ételekkel!

Lakj jól étvágygerjesztő tökös ételekkel!

finomsütőtöktök
0

Írta: and

Sütőtökös-gyömbéres leves A tökök között egzotikumnak számító Hokkaido aromás, édes ízű, kemény húsú és szemkápráztató színű, ami különösen jól harmonizál a gyömbérrel és a chilivel. Hozzávalók: 2 nagyobb szál sárgarépa, 1 közepes fej vöröshagyma, 3 szem burgonya, 2 Hokkaido tök, 750 ml zöldséglé, 3 cm friss gyömbér, olívaolaj, só, bors, balzsamecet, a díszítéshez pirított tökmag. […]

Sütőtökös-gyömbéres leves

A tökök között egzotikumnak számító Hokkaido aromás, édes ízű, kemény húsú és szemkápráztató színű, ami különösen jól harmonizál a gyömbérrel és a chilivel. Hozzávalók: 2 nagyobb szál sárgarépa, 1 közepes fej vöröshagyma, 3 szem burgonya, 2 Hokkaido tök, 750 ml zöldséglé, 3 cm friss gyömbér, olívaolaj, só, bors, balzsamecet, a díszítéshez pirított tökmag. Mosd meg, és tisztítsd meg a sárgarépát, a burgonyát, a tököt, a hagymát, valamint a gyömbért.  Távolítsd el a tökből a magokat, majd a húsát a burgonyával együtt vágd kockákra, és karikázd fel a sárgarépát. Reszeld le a hagymát és a gyömbért, majd melegítsd fel az olívaolajat egy edényben, tedd bele a felaprított hozzávalókat, és pirítsd meg.  Pár perc után öntsd fel a zöldséglével, forralj egyet rajta, majd fedő alatt hagyd megpuhulni a zöldségeket.  Amikor minden megfőtt,  turmixold össze az egészet, majd fűszerezd sóval és borssal. Merd a levest egy mélyebb tányérba, a tetejére önts pár csepp balzsamecetet, és szórd meg pirított tökmaggal.

Sütőtök saláta fűszeres krémmel

tokos2.jpg ()Ha könnyű, egészséges és gyorsan elkészíthető vacsorát szeretnél, a következő ételt bármikor büntetlenül fogyaszthatod. Hozzávalók: 500 gramm sütőtökhús, ½ teáskanál bors, ½ teáskanál őrölt római kömény, 3 teáskanál zöldfűszer keverék, 1 teáskanál barnacukor, 6 evőkanál olívaolaj, 1/8 liter tejszín, 1 egész citrom kifacsart leve. A meghámozott tököt uborkareszelőn gyaluld le finomra, majd tedd egy nagyobb edénybe a tejszín és a fűszerkeverék kivételével a többi alkotóelemet, és keverd össze őket óvatosan. Fedd le a salátát kb. 1 óráig, majd közvetlenül a tálalás előtt öntsd rá a tejszínt, és szórd meg a fűszerkeverékkel.

Parmezános tökrizottó

Finom íze miatt a tök a konyhába valóságos kaméleon, amiből változatos, laktató és magas tápértékű fogásokat készíthetsz. A tökrizottó hozzávalói: 0,5 liter erőleves, 2 fej apróra kockázott mogyoróhagyma, 3 evőkanál vaj, 30 dkg  Arborio rizottórizs, 200 ml száraz fehérbor, 50 dkg felkockázott tökhús, 1 evőkanál tökmag, 5 deka reszelt parmezán sajt. Forrald fel az erőlevest, a mogyoróhagymát dinszteld meg 1 evőkanál vajon, majd add hozzá a rizst, és közepes lángon állandó kevergetés mellett párold üvegesre. Add hozzá a fehérbort is, hagyd főni az egészet még egy kicsit, majd fokozatosan öntsd rá a forró levest, és kevergesd addig, amíg a rizs teljesen magába szívja a folyadékot. Pirítsd meg a tökmagot egy száraz serpenyőben, tedd a rizottóhoz a kockára vágott sütőtökkel együtt, és főzd kb. 4 percig. Tálalás előtt forgasd át a rizottót a maradék vajban, és szórd rá a reszelt parmezánt. Ízlés szerint fűszerezheted sóval, chilivel és borssal.

Tökös tiramisu

Pikáns íze mellett a tök édes tulajdonságait is kihasználhatod, ami ideális desszertek, muffinok vagy torták sütéséhez. Az édesség hozzávalói: 50 dkg mascarpone, 20 dkg tökhús, 8 dkg cukor (vagy méz), 2 csomag babapiskóta, 1 tasak vaníliás cukor, 1/8 liter tej, rum, fahéj és kakaó. A tökhúst kockázd fel, főzd puhára egy kis vízben, botmixerrel pürésítsd, és tedd hűvösre.  A mascarponét a cukorral és a vaníliás cukorral keverd össze, majd tedd hozzá a kihűlt, felkockázott tököt, és szórd meg egy csipetnyi fahéjjal.  A babapiskótát egyenként mártogasd bele a rumos-tejes keverékbe. Kenj ki egy tortaformát kis krémmel, és rétegezd felváltva a babapiskótával a krémet úgy, hogy felülre a krém kerüljön. A tetejét vékonyan hintsd meg fahéjjal és kakaóval, majd tedd 2 órára a hűtőbe.

Fotó: Profimedia – Red Dot

C-vitaminnal az immunrendszerünkért


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X