Főoldal > DIÉTA > 5 kérdés a mézről

5 kérdés a mézről

kaptárméhmezvitamin
0

Írta: and

1. Mi van a mézben? A méz csaknem az összes ásványi anyagot tartalmazza, amely az emberi szervezet működéséhez szükséges, ráadásul a zárt üvegben, hűvös helyen tárolt méz két évig is képes megőrizni vitamintartalmát. 19 aminosav, 33 ásványi anyag, 11 vitamin, enzimek, szőlő- és gyümölcscukor írható a méz számlájára. A nyomelemek közül tartalmaz kalciumot, foszfort, magnéziumot, […]

1. Mi van a mézben?

A méz csaknem az összes ásványi anyagot tartalmazza, amely az emberi szervezet működéséhez szükséges, ráadásul a zárt üvegben, hűvös helyen tárolt méz két évig is képes megőrizni vitamintartalmát. 19 aminosav, 33 ásványi anyag, 11 vitamin, enzimek, szőlő- és gyümölcscukor írható a méz számlájára. A nyomelemek közül tartalmaz kalciumot, foszfort, magnéziumot, klórt, nátriumot, ként, jódot, vasat, kobaltot, rezet, cinket, kadmiumot, mangánt és aluminíumot. A legtöbb vitamin a mézben fordul elő: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12-, C-, A-, E- vitaminok különböző arányban találhatók meg benne. A benne levő glukóz szervezetünk számára a legfontosabb cukorféleség, amely szabadon csak a mézben található meg a gyümölcsökön kívül.

2. Mire jó a méz?

A méz rendszeres fogyasztása elősegíti a vérképződést, gyarapítja az immunrendszer vérképző sejtjeit. A benne lévő hormonok óvják a vesét és a májat, de kutatások szerint vérnyomáscsökkentő hatása is van. Baktériumölő hatását már az ősidőkben is ismerték, így sebek gyógyításában is hatékony. A nyers mézben található hidrogén-peroxid hatásos a fogszuvasodás ellen. Emellett biztosítja a nyugodt alvást, egyes fajták pedig vízhajtásnál eredményesek. Képes gyorsan megszüntetni az izomfáradságot, amely az egyes cukor-összetevők gyors felszívódásának köszönhető. Stressz esetén is hatékony, nyugtató hatásának köszönhetően.

3. Külsőleg is alkalmazható?

mez2.jpg ()A méz köztudottan afrodiziákum: fokozza az agyban az endorfinok termelődését, amelyek a jó hangulatért felelősek. Indiában például gyakran külsőleg, általában a nemi szerveken alkalmazták masszírozással. Ezen kívül az egyik legősibb kozmetikai szer, amelyet már az ókori Egyiptomban is szívesen használtak. Ma már a szépségipar is „feltalálta” és krémek formájában könnyen hozzájuthatunk, de otthoni pakolásokat is készíthetünk belőle. A száraz, húzódó, érzékeny bőrnek segítség, de az aknés bőrre is kiválóan alkalmazható antibakteriális hatóanyagának köszönhetően.

4. Melyek a legismertebb mézek és milyen hatásuk van?

Akácméz: a legtovább folyékony állagú méz, jó a köhögés csillapítására és gyomorsavtúltengésre.
Aranyvesszőméz: lassan kristályosodó méz, kiváló vesetisztító, és húgyúti fertőtlenítésre alkalmas.
Gesztenyeméz: sok ásványi anyagot tartalmaz, íze kissé kesernyés. Fogyasztása trombózisok megelőzésére és visszérpanaszokra javasolt.
Hársméz: kellemes, fűszeres ízű méz, a légúti megbetegedések, lázas állapot kezelésében hatékony. Stressz ellen is kiváló.
Levendulaméz: erőteljes aromájú méz, álmatlanság ellen és veseproblémákra ajánlott.
Mentaméz: a világoszöld színű édesítő az emésztést serkenti, valamint segít legyőzni a puffadást, görcsöket, valamint fájdalomcsillapító hatású.
Napraforgóméz: sütésre ajánlják leginkább, mert gyorsan kristályosodik. Magas a flavonoid tartalma.
Repceméz: krémszínű, gyorsan kristályosodó. Túlzott gyomorsav-termelésnél ajánlott a fogyasztása.
Selyemfű méz: víztiszta vagy kissé sárgás árnyalatú, erős, jellegzetes ízzel. Magas nyomelem és ásványi anyag tartalmának köszönhetően erősíti szervezetünket, valamint enyhe vérnyomáscsökkentő hatása is van.
Vegyes virágméz: sütemények készítéséhez és magában fogyasztva is ízletes.

Szakemberek szerint a legértékesebb mézek közé tartozik, hiszen számos természetgyógyászatban is használt növényekről gyűjtik össze az értékes anyagokat a méhek. Nagy mennyiségben található benne kálium, erősíti a szervezet védekező rendszerét, de szívpanaszok esetén is hatásos.

5. Mit tegyünk a kikristályosodott mézzel?

Azt, hogy egy méz milyen gyorsan kristályosodik ki a szőlőcukor és a gyümölcscukor aránya alakítja. A szőlőcukor elősegíti, a gyümölcscukor gátolja a “cukrosodást”, vagyis minél nagyobb arányban tartalmaz gyümölcscukrot, annál tovább marad folyékony. Az akácméz nem, míg például a napraforgóméz gyorsan kristályosodik. De ez nem jelenti azt, hogy a termelők plusz cukrot tettek volna bele. Ha a besűrűsödött mézet újra folyékonyan szeretnénk látni, akkor 40 fokos vízbe kell állítani. Ám érdemes csak annyit “felmelegíteni”, amennyit el is fogyasztunk, mert a felmelegített méz rövidebb ideig őrzi meg értékes anyagait.

C-vitaminnal az immunrendszerünkért

Curver Grand Chef ételtartó (x)


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X