Főoldal > DIÉTA > Egészséges bisztróételek

Egészséges bisztróételek

avokádókrémbisztróételétcsokitortilla chips
0

Írta: and

Tortilla chips A chips nem hangzik túl szívbarátnak, de ez valójában egyrészt kukoricából készül általában, másrészt kutatók szerint még mindig jobb választás, mint sok más rágcsálnivaló. Végeztek egy felmérést 45 férfi és nő körében, akik egy része 25 napig telítetlen kukorica olajban sütött tortilla chipset ettek, míg a másik részük alacsony zsírtartalmú sütiket és müzliszeleteket […]

Tortilla chips

A chips nem hangzik túl szívbarátnak, de ez valójában egyrészt kukoricából készül általában, másrészt kutatók szerint még mindig jobb választás, mint sok más rágcsálnivaló. Végeztek egy felmérést 45 férfi és nő körében, akik egy része 25 napig telítetlen kukorica olajban sütött tortilla chipset ettek, míg a másik részük alacsony zsírtartalmú sütiket és müzliszeleteket nassoltak. Mindkét csoportnál csökkent az LDL (kártékony) koleszterin szintje, a tortillát evőknél pedig a triglicerid is csökkent

Avokádókrém (guacamole)

Gyakran jár a tortilla chips mellé vagy salátákhoz, szép zöld és ez már rosszat nem sejtethet. Természetesen ehhez kapcsolódóan is végeztek kutatást, mégpedig férfiakat és nőket etettek salátával, egyik részüknél volt benne avokádó, másik résznél kihagyták belőle. A véreredményeik szerint azok, akik avokádóval ették 4,5-szer több likopint – a zöldségek és gyümölcsök antioxidáns hatású festékanyaga -, ötször több luteint, hétszer több alfakarotint és tizenötször több bétakarotint fogyasztottak, melyek együtt tökéletesen védenek a szívproblémák és rák ellen.

Csípős öntet

A szakértők szerint nem léteznek varázsételek, bár néhányuk állítja hogy például az ecet és a citrom egész közel van hozzá. Csak egy evőkanálnyival adj a húshoz valamelyikből, és máris lecsökkenti annak glikémiás indexét 20-40%-kal. Hogy hogyan? A savtartalomnak köszönhetően a szénhidrát felszívódása lassul. Ecetet, citromot és lime-ot számos ételhez lehet adni, például halakhoz, salátákhoz vagy a guacamole-ba is. De például a tabasco vagy hasonló csípős szószok is sok ecetet tartalmaznak.

bisztro2.jpg ()

Burgonya-héj

A héjában főtt, sült krumpli nagyon ízletes bisztróétel manapság és ráadásul egészséges is! A lényeg a krumpli héjában van, mivel az számos tápanyagot tartalmaz, mint például C-vitamin, kálium és rostok. A sárga burgonya a legjobb, mivel pluszban antioxidánst is tartalmaz. Az édesburgonya is kiváló, mivel annak a glikémiás indexe is alacsony az édes íze ellenére.

Étcsoki

Minél magasabb az étcsoki kakaótartalma, annál egészségesebb. Mivel a kakaó a szervezet számára értékes flavonoidokat tartalmaz, amik segítenek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
Egy kutatásban a tudósok kifejtették, hogy a keserű csokoládé a trombózis esélyét is csökkenti, valamint a szívinfarktus kockázata is alacsonyabb. A jótékony hatás pedig annál inkább érvényesül, minél kevesebb tej van a csokiban, ugyanis ez megakadályozza a védőanyagok vérbejutását. Tehát ezek a jótékony hatások nem vonatkoznak a tejcsokira sem, és arra az esetre sem, ha étcsoki fogyasztás előtt vagy után tejterméket fogyasztunk.

Saliris Resort****superior – Ahol Ég és Föld összeér…

Villámgyors fogyás tablettákkal

(T)egyél a menstruáció előtti panaszok ellen!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X