Főoldal > DIÉTA > Ezek az ősz legklasszabb ételei

Ezek az ősz legklasszabb ételei

almagránátalmakarfiolkörteőszi étel
0

Írta: and

Itt van az ősz, hűvösebb az idő, elkezdtek hullani a falevelek, a bogyósgyümölcsök, a főtt kukorica és a nyár gyümölcsei már nem bukkannak fel a piacon, helyükbe más finomságok léptek. Ez az időszak izgalmas és egyben ízletes átmenetet jelent az évszakok között. Az őszi finomságok közül sokat melegen is szervírozhatunk, többféleképpen készíthetjük el őket. Hogy […]

Itt van az ősz, hűvösebb az idő, elkezdtek hullani a falevelek, a bogyósgyümölcsök, a főtt kukorica és a nyár gyümölcsei már nem bukkannak fel a piacon, helyükbe más finomságok léptek. Ez az időszak izgalmas és egyben ízletes átmenetet jelent az évszakok között. Az őszi finomságok közül sokat melegen is szervírozhatunk, többféleképpen készíthetjük el őket. Hogy segítsünk rálelni az évszak igazi sztárjaira összegyűjtöttünk néhány őszi kedvencet. Ahogy egy könnyű sál a nyakadban, vagy a falevelek első összegereblyézése, úgy ezek a gyümölcsök, zöldségek is az ősz megérkezését jelzik.

1. Alma

Az ősz egyik főszereplője ez a zamatos, C-vitaminban bővelkedő gyümölcs, amelyet sokoldalúan lehet felhasználni – puhára piríthatjuk vagy süthetjük, és kiváló kísérője lehet a húsoknak, vagy pedig megédesíthetjük és megfűszerezhetjük, például fahéjjal és szerecsendióval, így máris ínycsiklandozó desszertre tehetünk szert.

2. Sütőtök

Ízletes pitéket lehet sütni belőle, de a tököt még annyi minden másra is felhasználhatjuk. Ezek a narancssárga szépségek antioxidánsok sokaságát tartalmazzák, ezenkívül A-vitamint és rostot is. Megfőzhetjük, süthetjük, vagy éppen megpárolhatjuk, és így tökéletes lesz például a pörkölt mellé, de más köretet is kiegészíthetünk a tökkel, és akár még édességet is kreálhatunk belőle. Főzés során ragaszkodj a kisebb méretű tökhöz, aminek simább és hibátlan a héja – ezek sokkal finomabbak.

3. Cékla

A cékla briliáns kiegészítője lehet az őszi menüsornak. Tele van foláttal, káliummal és más fontos vitaminnal. A savanykás ízű zöldséget is megsüthetjük vagy tálalhatjuk önmagában, a saláta megkoronázásaként, de még a levesbe is belefőzhetjük.

osz2.jpg ()

4. Körte

Ez a lédús, puha héjú gyümölcs fantasztikusan illik mind a sós, mind pedig az édes ételek mellé. Számtalan fajtában és színben érhető el, önmagában is íncsiklandozó csemege, de akár a körtét is megsütheted.

5. Karfiol

Ősszel szinte ellepi a piacokat a káposztafélék családjába tartozó alacsony kalóriájú karfiol, amely tobzódik a vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban. Különleges ízét akkor hozhatjuk igazán felszínre, ha megsütjük. Felkockázhatod vagy simára pürésítheted, így könnyen felhasználhatod levesek vagy köretek elkészítése során is.

6. Gránátalma

A gránátalma nemcsak gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, de pikáns íze és egyedi külseje miatt még a salátákat és a desszerteket is feldobja, gyümölcslé formájában pedig még pácként is alkalmazhatjuk. Olyan gyümölcsöt válassz, amely súlyra nehéz és sima a héja. De légy óvatos, nagyon könnyen ereszti a levét, szóval ügyesen vágd fel.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X